Iránnak kémkedett Izrael volt energiaminisztere?

Gonen Segev 1995-96-ban volt tagja Izrael kormányának. Ő volt Jichak Rabin miniszterelnök idején az energiaügyi miniszter. Ezt követően kétes üzleti tevékenységet folytatott: 2004-ben letartóztattak. A bíróság elítélte, mert ecstasy tablettákat csempészett Hollandiából Izraelbe. A börtönbüntetés letöltése után 2007-ben elhagyta Izraelt.

Nemrég hazatért és letartóztatták. A Shin Bet, a belső elhárítás most közölte, hogy miért: amikor Nigériában tartózkodott, Segev kapcsolatba került az iráni titkosszolgálattal. Az izraeli elhárítás szerint pénzért stratégiai fontosságú adatokat juttatott el Iránnak. Ez főbenjáró bűnnek számít Izraelben, mert Irán a legfőbb ellenfele a zsidó államnak, melynek a létét sem hajlandó elismerni. Jelenleg Irán katonailag berendezkedik az Izraellel szomszédos Szíriában, és ez rendkívüli mértékben nyugtalanítja a zsidó állam vezetőit. Irán most rakétákat gyárt Szíriában, és ezekkel a rakétákkal a Hezbollah síita milícia közvetlenül támadja Izraelt Libanonból. Emiatt az izraeli légierő rendszeresen bombázza az iráni katonai létesítményeket Szíriában.

Ebben a helyzetben egy kémvád Iránnal kapcsolatban rendkívül kellemetlen egy volt miniszter esetében. Segev természetesen tagad. Ügyvédei arra hivatkoznak, hogy nem tekinthetnek be a dossziékba, mert azok szigorúan titkos katonai információkat tartalmaznak. Izraelben nagyon ritka, hogy ilyen magas rangú politikusok kémkedés vádjával kerüljenek szembe, főként Iránnal vagy más ősellenséggel kapcsolatban. Ezért ha bebizonyosodnak a vádak az egykori miniszter ellen, akkor a legsúlyosabb büntetésre számíthat Izraelben.

Fotó: Haaretz

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez