Moszkva Izraelt hibáztatja, amiért a szírek lelőttek egy orosz gépet

Moszkva szerint a szír légvédelem lőtte le ugyan az orosz katonai gépet, de a 15 tagú legénység haláláért Izrael a felelős.

A védelmi minisztérium azt állítja, hogy izraeli vadászgépek kényszerítették arra az Il-20-ast, hogy a szíriai légvédelmi rendszer útjába repüljön. Izrael nem válaszolt a vádaskodásra. Az orosz megfigyelő gép helyi idő szerint éjjel 11-kor tűnt el a radarok képernyőjéről.

Hogy pontosan mi történt, azt nem tudni. Az oroszok szerint az incidens 35 kilométerre volt a szíriai partvidéktől, a Földközi-tenger felett. Az Iljusin az orosz Hmeimim légi támaszpontra készült visszatérni a Szíriai észak-nyugati részén fekvő Latakia közelében. A TASZSZ hírügynökség azt jelentette, hogy akkor veszett nyoma, amikor négy izraeli F16-os szíriai létesítményeket bombázott Latakia tartományban.  Latakiában állomásozik az orosz erők többsége, itt van Oroszország szíriai hadikikötője is. Az izraeli támadás hírét Washingtonban is megerősítették.

A damaszkuszi állami média is beszámolt egy támadásról, amely az előtt történt, hogy az orosz gép eltűnt a radarokról. A Szana hírügynökség a hadsereget idézi, mely szerint a nyílt tengerről Latakiára kilőtt ellenséges rakétákat fogtak be. A szíriai televízió jelentése szerint  robbanások voltak a levegőben röviddel este 10 előtt. Félórával később a Szana Facebook-oldalán már arról adott hírt, hogy a szíriai légvédelem válaszolt az ellenséges rakétákra. Vagyis az izraeli támadást megakadályozandó a szír légvédelem komoly légvédelmi zárótűzbe kezdett, ebben semmisülhetett meg az orosz flotta járőrgépe.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Izrael “felelőtlen akciója” vezetett el ide. “Az izraeli gépek szándékosan hoztak létre veszélyes helyzetet” – fogalmaz az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Aki szerint az izraeliek az orosz géppel fedezték a saját akciójukat, az Iljusint a szíriai légvédelmi rakéták útjába hajtották és ezt Moszkva nem hagyja válaszlépés nélkül.

Izrael nem válaszolt eddig a vádaskodásokra, az Il-20-as roncsait és a legénység tagjainak maradványait még keresik a Hmeimim bázison állomásozó orosz erők.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez