Új lap: Erdogan Németországban

Háromnapos hivatalos államfői látogatást tesz Németországban a török elnök, akinek a viszonya pocsék a németekkel és személyesen Angela Merkel kancellárral. De hát szükség törvényt bont: Erdogan összeveszett az Egyesült Államokkal és nem áll jól a Közel-Keleten sem, ahol régi ellenfele, Aszad elnök megerősítette a pozíciót Szíriában.

Ezért az Európai Unió és Németország felértékelődött a török államfő szemében, pedig korábban Hitlerhez hasonlította Angela Merkel kancellárt. A látogatás kezdete előtt a befolyásos Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozott: új lapot kíván nyitni Törökország és Németország kapcsolataiban. Németországban több mint hárommillió török él, a többségük Erdoganra szavazott a választásokon. Ez mindenképp el kell, hogy gondolkoztassa a németeket. A másik fő probléma a migránsok kérdése.

Törökország több pénzt kér

Erdogan szembekerült az Egyesült Államokkal. Emiatt a török líra mélyrepülésbe kezdett. A válság elkerülésére Erdogan kénytelen volt az egekbe emelni a banki kamatlábat, melyet korábban szentnek és sérthetetlennek nevezett. Törökországnak érvényes szerződése van az Európai Unióval, melyet annak idején Angela Merkel kancellár tárgyalt le Erdogan elnökkel. Eszerint az Európai Unió 3 milliárd eurót fizet évente Ankarának azért, hogy még egy olyan migránsinvázió ne következzen be, mint 2015-ben. Akkor több mint egymillió menekült érkezett Törökországból az Európai Unióba – a java részük Németországba. Erdogan most azt szeretné elérni, hogy az EU fizessen többet egy hasonló válság elhárítása érdekében.

Berlinben tisztában vannak Törökország nehéz helyzetével. Csakhogy úgy gondolják: ha gazdaságilag összeomlik Törökország, akkor annak a levét az EU és mindenekelőtt Németország ihatja meg. A 880 milliárd dolláros GDP gazdasági nagyhatalommá teszi Törökországot, melynek lakossága körülbelül ugyanakkora, mint Németországé /82 millió/. A németek üzletileg érdekeltek abban, hogy Erdogan autokrata rendszere ne omoljon össze. Már csak azért sem, mert akkor újabb tömegek indulhatnának meg Törökországból Európa felé. Jelenleg csaknem 5 millió menekült él a táborokban Törökországban, vagyis a feszültség távolról sem enyhült. Van tehát miről tárgyalnia a három nap alatt Berlinben  Erdogan török elnöknek, aki a választási kampány idején Németországban élő török futballsztárokkal fényképeztette magát, hogy megmutassa befolyását a 3 milliós török közösségre Németországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez