Így készülnek a Karácsonyra Názáretben

A városban, ahol Jézus nevelkedett, és ahonnan melléknevét “a Názáreti” ma már többségben vannak a muszlimok, de a karácsony így is az egész várost megmozgatja.

Názáret ma Izrael területén van, lakói izraeli állampolgársággal rendelkező arabok. Két harmaduk muszlim, egy harmaduk különböző keresztény felekezetek híve. (Nem messze a történelmi várostól épült fel Felső-Názáret egy modern zsidó település.)  A városban – érthető okokból – ennél azért jobban kidomborodik a keresztény jelleg. Különösen így, az ünnepi időszakban. Khaled Buttu, a város kulturális és turisztikai tanácsosa szerint az idei karácsonyi szezonban rekordot fognak dönteni – a nyolcvanezres városba több, mint 125 ezren érkeznek majd. A hatalmas (mű)karácsonyfát már felállították a főtéren, és egy héttel a Szenteste előtt megnyitotta kapuit a Közel-Kelet egyik legmenőbb karácsonyi vására is. Furcsa elegye ez a keleties hangulatnak, és az európai karácsonyi vásárok kötelező kellékeinek. Van itt török kávé, arab édesség, és forralt bor, kandírozott alma, és pattogatott kukorica.  Betlehemmel ellentétben, amely a Palesztin Autonómia területén van, így minden évben kérdéses, hogy milyen biztonsági feltételekkel, milyen biztosítással tudják megtartani az ünnepségeket, és az izraeli hatóságok éppen kit engednek ki és be, itt, mivel Izrael területén belül járunk semmi feszültség nincs.

 

A turisták pedig teljes nyugalomban sétálgatnak, vásárolnak, és töltik meg a szállodákat. Emil Emran, egy belvárosi kis szálloda tulajdonosa a Times of Israelnek számolt be tapasztalatairól. A legmeglepőbb – a külső szemlélő számára – talán az, hogy a vendégek többsége izraeli zsidó. Emran szerint egyszerűen imádják a názáreti karácsonyt. Ilyenkor ugyanis úgy érzik, mintha külföldön járnának – Spanyolországban, vagy éppen Olaszországban érzik magukat.  A bájos kisvárosi történelmi hangulata mellett persze éppen a karácsonyi díszek, a mikulássapkák, és az egyéb Izraelben szokatlan külsőségek miatt.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez