Az aranyútlevél az EU biztonságát fenyegeti

Ezt hangsúlyozta Vera Jourová uniós biztos, amikor az OECD új feketelistájáról beszélt. A Párizsban működő nemzetközi szervezet, melynek Magyarország is tagja, 21 államot helyezett feketelistára amiatt, mert kétes külföldi személyeknek adtak “aranyútlevelet”, vagyis olyan úti okmányt, amellyel szabadon utazhatnak a világban.

Különösen az aggasztja az Európai Unió biztosát, hogy a feketelistán két uniós tagállam is szerepel: Ciprus és Málta. Mindkét állam pénzért ad útlevelet olykor kétes személyeknek, akik elsősorban Kínából, Oroszországból és a Közel-Keletről érkeznek egy nagy zsák tisztázatlan eredetű pénzzel. Ezek az országok a pénzt a biztonság elé helyezik – hangsúlyozta Vera Jourová, aki elmondta: Brüsszelben gondolkodnak a változtatás lehetőségén.

Egyelőre ugyanis nemzeti hatáskörben van az útlevelek kiadása, miközben azok tulajdonosai szabadon mozoghatnak az Európai Unió egész területén. A biztonság mind több tagállamban vált prioritássá, ezért az aranyútlevelek ügye mindinkább uniós probléma. A másik ok, ami miatt problematikus az aranyútlevelek ügye, az a korrupció – mutatott rá az uniós biztos. Vera Jourová emlékeztetett rá: Málta szigetén egy éve robbantották fel egy oknyomozó újságíró autóját. Daphne Caruana Galizia azt állította: Málta miniszterelnöke is benne van egy hálózatban, mely gazdag külföldieknek aranyútlevelet nyújt anélkül, hogy meggyőződne arról: jelent-e az illető biztonsági kockázatot az országnak és az Európai Uniónak.

Az aranyútlevelek tulajdonosai általában egyáltalán nem kívánnak letelepedni a szóban forgó államban, viszont szabadon kívánnak mozogni mind az Európai Unióban, mind pedig azokban az országokban, ahova egy uniós útlevél szabad belépést tesz lehetővé. Az Európai Unió biztosa hangsúlyozta: egy éve gyilkolták meg az oknyomozó újságírónőt, de ma sem tudjuk, ki adott megbízást arra, hogy némítsák el, mert az aranyútlevelekről írogatott, melyeket a miniszterelnök jóváhagyásával osztogattak Máltán.

Fotó: Vera Jourová / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez