Túravezetőként kezdhetnek új életet az egykori gerillák Kolumbiában

A turizmus évről évre növekszik, a dzsungelt pedig azok ismerik a legjobban, akik egykor ott éltek.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillacsoport 2016-ban kötött békemegállapodást a bogotái kormánnyal, azóta pedig 7.000 gerilla adta le a fegyvereit a dél-amerikai országban. Visszailleszkedésük a társadalomba azonban nem könnyű: a munkaerőpiacon sokszor elutasítással kell szembenézniük a múltjuk miatt és azért is, mert nincsen meg a pozíciók betöltéséhez szükséges képzettségük.

Számukra jelenthet kiutat Kolumbia turizmusa, azon belül is az öko- és dzsungelturizmus. A helyszín és a feladat is testhezálló a gerilláknak, hiszen a harcok fél évszázada alatt olyan helyismeretre tettek szert, amivel bármelyik túravezetőnek nehéz lenne versenyeznie, ráadásul  első kézből tudják elmesélni azokat a történeteket, amelyek érdekelhetik a turistákat egy-egy dzsungeltúra során.

A piac, úgy néz ki, megvan a különleges élményre, hiszen míg korábban a fegyveres harcok elriasztották a turistákat, addig számuk az elmúlt években rohamosan növekszik. Tavaly 6.5 millió utazó kereste fel Kolumbiát, 1.5 millióval több, mint 2016-ban. Az eddig ismeretlen hegyvidéki és dzsungellel borított területeket is elkezdték megnyitni a külföldiek előtt, ezeket pedig a legjobban a gerillák ismerik. A turizmus mellett a tudományos világ is őket keresi fel, ha új állat- és növényfajokat akarnak dokumentálni.

Hogy hosszútávon mennyire lesz sikeres és hány egykori gerillának nyújt majd megélhetést a turizmus, még kérdés. Mindenesetre létrehozták az Ambientes Para la Paz, azaz a “Környezet a békéért” projektet, ami összefogja az ökoturizmusba belépni kívánó egykori gerillákat és elvégzi azokat a feladatokat – piackutatás, az infrastruktúra feltérképezése és kiépítése – amelyek szükségesek a sikerhez. A projektet több nemzetközi alapítvány is támogatja, a gerillák pedig bizakodóak – annak ellenére, hogy megítélésük erősen kétséges bel- és külföldön is. A FARC tagjai korábban ugyanis pokolgépes merényleteket, emberrablásokat hajtottak végre és a kábítószer-kereskedelemben is részt vettek, így sokak szemében nem mások, mint bűnözők és gyilkosok, akiknek börtönben a helyük.

Hogy a turistákat ez mennyire érdekli, azt még nehéz megmondani. A tervek szerint FARC-hotel és étterem is épül majd abban a zónában, ahol jelenleg 260 egykori harcos él a családjával. Ha ezek elkészülnek, megélhetést biztosíthatnak majd sokaknak – a turistáknak pedig új élményt.

“Mindenki azt gondol, amit szeretne. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy kinyitjuk a házaink ajtaját, hogy bejöhessenek és megismerhessenek” – mondta egy korábbi FARC gerilla,  Luz Marina Giraldo az Independentnek. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez