800 milliárd euróból változtatnák meg Európát

A válsággal küszködő Európai Unió demokráciadeficittel néz szembe – állapítja meg az a kiáltvány, melyet 50 közgazdász, politikus és környezetvédő írt alá és amely fordulatot szeretne elérni Európában.

Thomas Piketty, a neves francia közgazdász volt a vezetője a munkacsoportnak, mely kidolgozott egy tervet arra, hogy miképp lehetne kedvezően befolyásolni az európai folyamatokat. A kiáltványt Európa demokratizálásáért épp akkor tették közzé, amikor Nagy-Britannia a Brexit-szavazásra készül, Franciaországban pedig Macron elnök drámai beszédben fordult a franciákhoz a sárga mellényes válság ügyében.

Fizessenek a gazdagok!

Ez a megkapóan egyszerű alapgondolata a kiáltványnak, mely szembemegy a liberális irányzattal. Miből jönne össze a 800 milliárd euró, mely a kiáltvány szerzői szerint szükséges ahhoz, hogy Európát előrelendítse? Három fő tényezőt említenek:

a multik, a milliomosok és a nagy környezetszennyezők megadóztatását 

Átlagosan 15%-kal növelnék a vállalatok adóját. Az 1 millió eurón felüli vagyonokat megadóztatnák és emelnék az adókulcsot azok számára, akik évente 100 ezer euró fölött keresnek. Thomas Piketty már Macron elnöknek is azt javasolta:

vagyonadóval törje le a sárga mellényesek lázadását 

Kérdés, hogy Emmanuel Macron él-e ezzel az eszközzel annak érdekében, hogy véget vessen a sárga mellényesek tiltakozó akcióinak Franciaországban? Mielőtt politikai pályára lépett volna, Emmanuel Macron a Rotschild bankház vagyonkezelője volt, vagyis a leggazdagabb franciák ügyeit intézte – sikeresen. Bernard Arnault, Franciaország leggazdagabb vállalkozója mindig is nagy támogatója volt az elnöknek, ellentétben a szakszervezetekkel. A CGT baloldali szakszervezet főtitkára ezért is nyilatkozott úgy, hogy a kormány a tűzzel játszik. Az átlag francia átlagjövedelme ugyanis

havonta 1700 euró

Innen nézve az évi 100 ezres jövedelem csillagászati összegnek számít. Még inkább így van ez Olaszországban és Spanyolországban, ahol két markánsan baloldali politikus írta alá a kiáltványt. Massimo D’Alema miniszterelnök is volt egy baloldali kormány élén Rómában. Pablo Iglesias pedig a Podemos párt vezére Spanyolországban. A Podemos vezette a harcot a megszorító csomagok ellen, melyeket a konzervatívok alkalmaztak Spanyolországban.

Mire fordítanák a 800 milliárd eurót, mely négyszerese az EU költségvetésének?

A hatalmas összeg felét a nemzeti kormányok kapnák. Arra nagyon ügyelnek a kiáltvány szakértői, hogy ne legyen európai vagyontranszfer, vagyis a pénzek maradjanak meg az országhatárokon belül. Az összegnek csak a 0,1%-a lépné át a határokat. Akkor meg mire jó az egész? – kérdezik azok a bírálók, akiket a londoni Guardian szólaltat meg. A kiáltvány szerzői szerint azért lenne fontos a 800 milliárd eurós szuper-költségvetés, mert így annak egynegyedét olyan kutatási célokra fordíthatnák, melyek erősíthetnék Európa versenyképességét és a környezetvédelem hatékonyságát.

Trump adót csökkent, Európa adót emel?

A globális versenyben komoly problémát jelentene, ha az európai államok az eddiginél is jobban megadóztatnák a multikat, ahogy azt a kiáltvány és a sárga mellényesek követelik. A pénzek ugyanis megindulnának Amerika felé, gyengítve ezzel Európa versenyképességét.

Fotó: Thomas Pikkety / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez