Még mindig 80 millió dollárt szed be havonta – de már küzd a túlélésért az ISIS

A magát Iszlám Államnak hívó terrorszervezet nagyjából 80 millió dollár bevételre tesz szert mostanság havonta, főként adókból és kisajátításokból. De komoly ütést mért rá olajmezői és finomítói lebombázása – állapítja meg az IHS elemző cég összefoglalója.

Az ISIS, a többi iszlamista szervezettől, mondjuk az al-Kaidától eltérően nincs rászorulva arra, hogy külföldről pénzeljék. Elég neki, ha az ellenőrzése alatt álló szíriai és iraki területekről származó bevételeire támaszkodik.

A konfliktusokat vizsgáló IHS új jelentése szerint most, 2015 végén havonta nagyjából 80 millió dollár folyik be hozzá ebből. Ennek a felét adják az adók és az elkobzások, az ISIS minden szolgáltatás és üzlet után 20 százalék különadót szed be. Úgy 43 százaléka a bevételnek olajeladásokból származik, a maradék meg kábítószer-csempészetből, árameladásból és adományokból. Valamint műkincsek eladásából, ha éppen van mit eladni.

“Az ISIS tartja kontroll alatt az általa elfoglalt területeken az államszervezetet, így tud adót szedni, tulajdont kisajátítani, bevételre szert tenni az állami üzletekből és az olaj/gázeladásból. Más terrorista csoportoknak nincsenek ilyen lehetőségeik” – mondja Columb Strack, a londoni székhelyű IHS vezető elemzője.

De a többi csoportnak nem, is kell irányítania jelentős területeket. “Nem úgy van az, hogy szerzel 80 milliót, és azt mind fegyverre meg bombákra költöd” – magyarázta Strack az AFP-nek.

Az ISIS tavaly foglalta el Szíria és Irak nagy területeit, és kiáltotta ki azokon önhatalmúlag a saját iszlám “kalifátusát”, melyben széles körben követ el rémtetteket. Akkoriban ITT írtunk arról, hogy hogyan épül fel és honnét szerez pénzt. Az amerikaiak vezette koalíció tavaly augusztusban indította el Irakban a légicsapásait ellene, aztán egy hónappal később Szíriában is bombázni kezdte az állásait és az érdekeltségeit. Ott idén szeptember legvégén Oroszország is csatlakozott a légicsapásokhoz.

Az ISIS elsöprő tavalyi offenzíváját az idén nem követték újabb nagy területszerzések, és most már nehézségei vannak a kiadásai és a bevételei összehangolásával. “Már megvannak az előjelei annak, hogy a csoportnak küzdenie kell azért, hogy egyensúlyban tartsa a büdzséjét. Hírek érkeznek a harcosok fizetésének megnyirbálásáról, a villanyáram és más alapszolgáltatások árainak emeléséről, új agráradók bevezetéséről” – áll az IHS jelentésében.

Az olajszektor, a kutak és tankerek elleni egyre intenzívebb támadásnak már érik a gyümölcse. “A légicsapások jelentősen meggyengítették az ISIS olajfinomító-kapacitását, és azt a képességét, hogy tartálykocsi-konvojokban szállítsa az olajat.”

Strack szerint az ISIS pénzért már rendszeresen elengedi azokat, akik távozni akarnak az általa ellenőrzött területekről, és, ahogy nő rajta a nyomás, újabb és újabb bevételi forrásokkal próbálkozik. Az áram, a mobil- és internet-szolgáltatások árának emelése viszont nem járható út, mert az embereknek már most is gondot okoz, hogy kifizessék a számlákat. A szolgáltatásokat viszont az állam szerepében tetszelgő ISIS-től várják. Úgy tűnik, a szervezetre és az emberekre is egyre nehezebb napok várnak a “kalifátusban” – véli az IHS vezető elemzője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez