Macron a Brexitről – Franciaországban nem lesz népszavazás

Mindenki fél attól, hogy Nagy-Britannia úgy távozik az Európai Unióból, hogy nincs semmiféle megállapodás – hangsúlyozta Emmanuel Macron elnök, aki francia polgármesterek egy csoportjával tartott hétórás maratoni konzultációt.

A londoni parlament szavazása mindenkit letaglózott Franciaországban, ahol különösen a dátumok izgatják a politikai osztályt: március 29 a Brexit időpontja, míg májusban lesz az európai parlamenti választás. Milyen megoldás képzelhető el?

Macron elnök szerint három opció lehet

Az első a no deal – nincs megállapodás. Ez maguknak a briteknek lenne a legrosszabb. A második opció az, hogy Theresa May kormánya újabb javaslatokkal áll elő és megpróbál engedményeket kicsikarni az Európai Uniótól. Valószínűleg ez következik be, de érdemi változtatásra csekély az esély – mondta Macron elnök. Szerinte a harmadik lehetőség valósul meg: elhalasztják a döntést! Nagy-Britannia nem lép ki március 29-én az Európai Unióból, hanem folytatódnak a tárgyalások, melyek sokféle eredményre is vezethetnek. Macron elnök érzékeltette: akár az is lehet az eredmény, hogy Nagy-Britannia végül is nem lép ki az Európai Unióból.

Nem kellene Franciaországban is népszavazást rendezni, ahogy a sárga mellényesek követelik?

Ezt a kérdést többen is feltették Macron elnöknek, aki azt válaszolta: látjuk a Brexit-népszavazás következményeit. Ilyen helyzetben egy népszavazás nem hozhat megoldást, mert a közvélemény megosztott és néhány százalékon múlhat a fontos döntés, mellyel azután a kormányok vagy az Európai Unió nem nagyon tudnak mit kezdeni.

Időt kell adni Nagy-Britanniának 

Ezt hangsúlyozta Peter Altmaier német gazdasági miniszter, aki a BBC-nek mondta el a véleményét a katasztrofális Brexit-szavazás után. Peter Altmaier ma Németország gazdasági minisztere, de korábban Angela Merkel kabinetfőnöke volt, véleményét tehát különösen respektálják külföldön és belföldön egyaránt. Szerinte a parlamenti szavazás egyértelműen azt mutatta, hogy a no deal megoldásnak nincs többsége. Vagyis majdnem mindenki valamiféle megállapodást akar. Kérdés persze, hogy milyet.

Ezért ehhez több idő kell. Abból pedig kevés van, hiszen elvben a Brexit határideje március 29. Guy Verhofstadt, aki az Unió megbízásából koordinálja a tárgyalások menetét, a brüsszeli Politicónak úgy nyilatkozott, hogy meghosszabbíthatják a Brexit-tárgyalásokat, de csak május végéig. Akkor ugyanis az európai választások miatt lejár az Európai Bizottság mandátuma. A Brexit-ügyben szinte mindenki blamálta magát anélkül, hogy valamiféle elfogadható eredmény született volna. Macron francia elnök szerint azért  kell újra nekifutni a tárgyalásoknak Nagy-Britanniával, mert mindenki számára elfogadható eredményt kell találni, hogy azután rátérhessenek az igazán fontos problémára: egy versenyképes Unió megteremtésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez