Ide temethették el Marcus Antoniust és Kleopátrát?

Alexandria mellett sejtik a régészek a történelem egyik leghíresebb szerelmespárjának sírját, de nem tudni, mikor találhatnak rá.

Egyiptomban Kathleen Martinez vezetésével 10 éve folyik egy ásatás, amelytől a többi között azt remélik, hogy fellelhetik Marcus Antonius római hadvezér és Kleopátra egyiptomi királynő közös sírját. Az Alexandriától 30 kilométerre fekvő Taposiris Magna területén ugyanis egy hatalmas földalatti katakombarendszert és temetkezési helyet tártak fel a kutatók, a híres párt eddig azonban még nem találták meg. A közelmúltban ugyan felröppentek olyan hírek, hogy már rábukkantak a sírra, ezt azonban a Live Science-nek cáfolta Zahi Hawass egyiptomi régész, egykori miniszter.

000marco

Több római írásos emlék utalt rá, hogy Julius Ceasar unokaöccse, Octavianus római császár gondoskodott Kleopátra és Marcus Antonius temetéséről, de a Kr. e. 30-ból származó érmeleletek, mellszobrok és más ábrázolások is azt a reményt keltik a régészekben, hogy a helyszínen temethették el a szerelmespárt. Kleopátra és Marcus Antonius élete tragikusan ért véget, mindketten öngyilkosságot követtek el. A hagyomány szerint Kleopátra kígyóméreggel, Antonius pedig egy tőrrel vetett véget életének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez