Aki kitiltotta Beyoncét a piramisoktól

Mi van akkor, ha két, (hmmm, hogy is mondjuk szépen?) szóval két öntudatos ember találkozik? Az egyik, ha éppen a piramisok kapujának jelképes őrzője, mint esetünkben Záhi Havvasz, kitiltja a másikat, ebben a történetben a világsztár Beyoncét, az ókor hét csodájának egyetlen ma is álló épületegyütteséből. Csak hogy kiderüljön: ki az úr a háznál. 

Mindez még novemberben történt, és maga az egyiptomi Indiana Jones számolt be róla a brit Independentnek londoni útján. Az a Záhi Havvasz, akit a National Geographic számtalan, a fáraókorról szóló filmjéből mindannyian jól ismerhetünk. Ő az, aki puhakalapban és csizmában kalauzolja végig a tévéstábokat és az államfőket Gizán és Luxoron. Nos, szóval Havvasz úr, aki Mubarak idején az antikvitások minisztériumát vezette, és ma korrupciós botrány közepén áll, nem szeret várni. A popdíva pedig megvárakoztatta.

“A legtöbb ember, akit kísérek, nagyon kedves. Viszont ez a hölgy… Azt ígérte, 3-kor jön, de elkésett. Szóltam neki: azt kéne mondania, hogy sajnálom, elkéstem. De ő még csak ki se nyitotta a száját. Vittem egy fotóst, és ő is hozott egyet a testőre mellé. Amikor az enyém elkezdte kattogtatni a gépét, azt mondta: Állj! Én vagyok az, aki igent vagy nemet mond. Én határozom meg, mikor készülhet kép. Mire azt válaszoltam: miután majdnem megütötte a fotósomat, és még udvariatlan is, takarodjon. Nem lesz abban a kiváltságban része, hogy én vezetem. Hozzátettem még, hogy ostoba, és otthagytam – meséli Havvasz úr.

A 66 éves egyiptológus, aki Londonban Tutanhamonról szóló legújabb felfedezését mutatta be, ( http://www.keletport.hu/index.php/eletmod/97-egyiptom/224-tutanhamon-verfertozo-titka ), azt mondja: “Sokan támadnak csak azért, mert híres vagyok. Amikor Obama elnököt kísértem Gizában, a tevehajcsár felismert, és azt kérdezte: ki az az ember Havvasz mellett? Amikor a londoni Millennium Dome-ban tartottam előadást, 1700-an hallgattak meg. Bill Clintont csak 700-an.”

NA-AY202 OBAMA G 20090607193023

Záhi Havvasz arra is büszke, hogy miniszterként modernizálta a fáraókori helyek vezetését, és több mint 6 ezer “ellopott”, vagyis külföldre került műkincset szerzett vissza Egyiptomnak. Mubarakkal együtt azonban neki is mennie kellett. A tüntetők szerint ő volt az ókori emlékek Mubarakja, és korrupcióval vádolták meg. Az Egyesült Államokban is vizsgálat indult ellene: alapos gyanú van rá, hogy évente 80-200 ezer dollárt tett zsebre a National Geographic-tól azért, hogy exkluzív hozzáférést biztosított a szervezetnek a piramisokhoz és a Tutanhamon kincsekhez. Tíz éven át. És ez az amerikai törvények szerint kimeríti a megvesztegetés fogalmát.

“Húsznál is több feljelentés volt ellenem, de mindet ejtették” – mondja Havasz az Independentnek. “Vádoltak azzal, hogy prostituáltakkal hálok, pedig soha nem tettem ilyet. Senki nem tud megvesztegetni, mert vigyázok a méltóságomra és a tisztességemre. Minden szerződés törvényes volt. A National Geographic-nak több előnye származott belőle, mint nekem.”

A puhakalapjáról és elegáns régészruhájáról is híres Havvasz saját divatmárkát indított útjára, egyebek mellett bőrdzsekiket kínál. De ennek a haszna is jótékony célt szolgált, a rákos gyerekeket gyógyító kairói kórházhoz került – mondja.

A Morszi elnök megdöntésével új erőre kapott egyiptomi forrongások megint veszélybe sodorták az ókori emlékeket. A turizmusból származó létfontosságú bevételek kiestek, Záhi Havvasz pedig megdöbbentő visszatérésre készül. “Már 20 ezernél is több aláírás gyűlt össze ennek érdekében. Még azok is, akik ellenem vannak, azt mondják most, hogy szükségük van rám” – érvel. Tavaly még fosztogatások és illegális ásatások folytak mindenhol, ezért most a turisztikai minisztérium képviseletében a világot járja, hogy eljuttassa mindenkihez az üzenetet: a fáraókori helyszíneket jól őrzik, Egyiptom biztonságos, és szüksége van arra, hogy visszatérjenek a turisták.

ZahiHawass-594

Azt tervezi most, hogy visszaszerzi Londonból a Rozetta követ: azt, amelyik lehetővé tette a hieroglifák megfejtését. A kő 1802 óta a British Museumban van, de szerinte vissza kell térnie Egyiptomba, mert az egyiptomi identitás legfőbb jelképe. Helyette kapna valami mást a londoni múzeum – teszi hozzá.

Az egyiptomi Indiana Jones persze ásni is szeretne. Hiszi, hogy még mindig vannak feltáratlan kincsek titkos temetési kápolnákban a Kheopsz piramis belsejében.

Beyoncé egyébként nem az egyetlen, akit Havvasz eltiltott a fáraókori emlékektől. Kitessékelte a BBC forgatóstábjával dolgozó yorki egyiptológust, Joann Fletchert is, aki az életről és a halálról forgatott filmet a Királyok Völgyében. És ezt nem is bánja – mondja. A hölgy ugyanis egy expedíción vett részt, és azt állította, hogy megtalálta Nefertiti múmiáját. De megszegte a szabályokat, mert a Discovery csatornán közzé is tette ezt, anélkül, hogy előzőleg írt volna az ő akkori hivatalának, az Antikvitások Legfelső Tanácsának. Többé nem dolgozhat Egyiptomban. A múmiának meg semmi köze nem volt Nefertitihez – teszi hozzá Havvasz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez