A Vatikán kizárt a papok közül egy bíborost pedofil bűncselekmények miatt

Történelmi döntést hozott Ferenc pápa, aki megfosztotta papi tisztségétől a 88 éves Theodore McCarrick bíborost.

A pedofil bűncselekmények már régen elavultak, hiszen több, mint ötven évvel ezelőtt követte el azokat az amerikai bíboros, aki korábban New York és Washington érseke volt. Az Egyesült Államokban kivizsgálták az ügyeket és megállapították: a feljelentések nagyrésze valós tényeken alapul, melyek oly régen történtek, hogy emiatt már nem lehet elítélni a katolikus egyház egyik legfőbb vezetőjét.

Ennek alapján a pápai nuncius jelentést küldött a Vatikánba, ahol a hittani kongregáció meg is hozta a súlyos döntést. Ferenc pápa habozott, mert jó barátságban állt az amerikai főpappal. A pápai nuncius bírálta Ferenc pápát, mert kivételt tesz egykori barátjával. Ezért a pápa úgy döntött: példát statuál és kizárja a bíborost a katolikus egyház papjai közül.

Theodore McCarrick már korábban visszavonult Kansas államban és lemondott bíborosi kalapjáról. A bíborosok kinevezése egy életre szól, de nyolcvanéves koruk után már nem vehetnek részt az új pápa megválasztásában. Utoljára bíborost 1927-ben váltott le a Vatikán, de akkor a francia egyházi vezető maga kérte ezt a pápától. Ferenc pápa döntésének időzítése nem véletlen: február 21 és 24 között tanácskoznak a világ összes államának katolikus vezetői a Vatikánban a pedofil bűncselekmények egységes megítéléséről. Ferenc pápa meghirdette a zéró tolerancia elvet a pedofil ügyekben, de sok egyházi vezető óvatosabb álláspontot képvisel. A Vatikán harmadik embere, Pell bíboros jelenleg is pedofil vádakkal néz szembe hazájában, Ausztráliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez