A pápa elfogadta a pedofíliával vádolt amerikai bíboros lemondását

A 88 éves Theodore McCarrick nem volt akárki a katolikus egyházban az Egyesült Államokban. New Yorkban volt püspök, majd érsek. 2001-ben került Washington érseki székébe. Idős kora miatt nyugalomba vonult, de még igen aktív volt a pedofíliával vádolt papok védelmében az Egyesült Államokban.

Timothy Dolan, New York érseke nemrég értesítette a pápát arról, hogy vizsgálat folyt Theodore McCarrick ellen. A vizsgálat megállapította a szexuális zaklatás tényét egy 45 évvel ezelőtti üggyel kapcsolatban. Az áldozat az eset idején fiatalkorú volt. Ezt követően a pápa felkérte a kardinálist: ne misézzen többet. Most a bíboros lemondó levele kapcsán a Vatikán tudatta Ferenc pápa döntését: azt javasolta a bíborosnak, hogy a világtól elvonulva imádkozzon bűnbocsánatért! Így várja azt, hogy az egyházi bíróság döntést hozzon az ügyében.

Theodore McCarrick tehát a jövőben nem vehet részt a bíborosok tanácskozásán Rómában. Szavazati joga már különben sem volt, mert ezt minden bíboros elveszíti nyolcvanéves korában. A bíborosi kollégium 120 tagú. Ők választják a pápát a bíborosok közül. Ferenc pápa már elmúlt 80 éves, ezért minden változás a bíborosi kollégiumban fontos lehet. A nyolcvan feletti bíborosok általában nagy tekintélynek örvendenek, akkor is, ha már nem szavazhatnak. Theodore McCarrick az USA katolikus egyházának egyik legfontosabb vezetője volt. Távozása ezért nagy hatással lehet mind a római katolikus egyházra az Egyesült Államokban, mind pedig a pápaválasztó bíborosi kollégiumra Rómában.

Fotó: Theodore McCarrick bíboros George W. Bush elnökkel 2005-ben / George W. Bush White House

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez