Nyaralhatunk karnyújtásnyira is! – Csodák Szabolcs-Szatmár-Beregben I.

Hatezer négyzetkilométer, csodás vizekkel. Leginkább a kanyargó Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Túr határozza meg megyénk arculatát, hívogató partszakaszokkal, kapásra váró halakkal és kerékpártúrákra csábító gátakkal. A kenusok, az evezősök és jet-ski-sek is is ellepik ilyenkor nyáron a vidéket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg az a megye, ahol az Alföldön a legtöbb természeti, tájképi és kultúrtörténeti érték megmaradt. Érintetlen tájak, ligetek, csábító erdők, még iható folyók, őslápok nyűgözik le a látogatót, ezek némelyikét íróink is megörökítették.

A falusi turizmus egyre nagyobb szerepet játszik errefelé is: a hazai utazók mellett a környező országokból is jönnek szépen turisták. A helyiek jó szívvel fogadnak vendégeket portáikon, örömmel mutatják meg nekik szülőföldjük megannyi szépségét.

Itt az ideje, hogy mi is felfedezzük a karnyújtásra lévő csodákat! Ízelítőként mutatunk belőlük néhányat.

Csónakos fejfás temető, Szatmárcseke

Páratlan látványt nyújt a több mint félezer, embermagasságú stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfa. Eredetükre ma sincs még egyértelmű magyarázat. Egyesek úgy vélik, hogy az ősi ugor csónakos temetkezési szokás utolsó emléke, mások szerint azért ilyen a sírkert, mert a falut körülvevő vizek áradásakor a halottakat csak csónakban vihették a temetőbe. A legmagasabb ponton  Kölcsey Ferenc hat köroszlopos, felül párkánnyal egybefogott síremléke áll.

Hétvégi vízitúra a Felső-Tiszán

Ha két napunk van arra, hogy minél többet kihozzunk az élményből, akkor érdemes a Tiszabecs–Szatmárcseke, majd másnap a Szatmárcseke–Tivadar távot megtenni kenuval vagy kajakkal. Az első 25, a második 15 kilométer. A hajóbérlésben, szálláskeresésben, étkezésben felkészült helyi túraszervezők, utazási irodák segítenek. A túra nem nehéz, gyerekeknek és időseknek sem. A Tisza felső szakasza a leggyorsabb, ugyanakkor a legtisztább és a legérintetlenebb is, egyedülálló növény- és állatvilággal, váratlanul felbukkanó, pihenésre, strandolásra csábító homokpadokkal. Útba ejthetjük a már említett Szatmárcseke mellett például Tiszacsécsét, ahol Móricz Zsigmond szülőházát vagy a református templom faharanglábát csodálhatjuk meg. Vásárosnamény Beregi Múzeumában országos hírű a vaskályha és öntöttvas gyűjtemény, a 18. század végén felszentelt tivadari templom is megér egy kiruccanást, akárcsak Tákos „mezítlábas Notre Dame-ja”: ez a paticsfalas falusi templomok utolsó hírnöke, 1766-ból. Csarodán meseszép, XIII. századi késő román stílusú falusi templomot láthatunk, Tarpán a Felső-Tisza egyetlen megmaradt, fából épült szárazmalmát kereshetjük fel, Penyigén a Lekvárium, az ország első szilvamúzeuma vár ránk. Túristvándiban  XVIII. században épült vízimalom, Sonkádon Európa Nostra díjas református templom csábítja az utazót, Panyolán pedig a Panyolai Elixír pálinkafőző műhelyét látogathatjuk meg.

Nyíri arborétum

A gyűjteményes kert Nyíregyháza-Sóstóhegy és Nyírpazony-Kabalás határában található a Nyírség szívében, homokbuckás, dimbes-dombos, néhol agyagos-tocsogós területen. Tőle északnyugatra mocsár fekszik, amelyből egy csatorna indul el északkeleti-északi irányba. Itt előszeretettel időznek el a kócsagok. A környező homokbuckákon néhol elhagyott homokbányák találhatók, a csupasz falakat kedvelik a gyurgyalagok. A területen előforduló tipikus nyírségi társulások, mezők, ligetek, rétek, legelők között az arborétum mai helyén kis nádas, füzes, akácerdő, bodzás, csalános és áthatolhatatlan “bogáncserdő” volt.  Kirándulások, családi kiruccanások alkalmával figyelt fel Molnár Ibolya festőművész, tanár – a füvészkert alapítója – a hely érdekes fekvésére, szépségére, romantikus vadságára. Sokszor cipelte festőállványát, festette a gyönyörű tájat, a fákat, figyelte a madarakat, lehajolt vizsgálódni a kicsi növényekhez, bogarakhoz. Ezt a homokbuckán fekvő, nyugati irányba lejtő területet 1994-ben alkalma volt megvásárolni. A szomszédos gazdákkal ellentétben nem szántóföldi művelésre vagy gyümölcstermesztésre szánta, hanem egy korábbi gondolata szerint olyan kertet kívánt létesíteni, ami a vadon élő növények gyűjteményéül szolgál. A két és fél hektáros terület bekerítése 1994 végén, beültetése pedig 1995-ben kezdődött meg elsősorban hazai őshonos fás szárú növényekkel. A munkálatok első lépéseként tereprendezést és rekonstrukciót kellett végrehajtani. A terület karbantartása (kaszálás stb.) megtette kedvező hatását: a bogáncsok helyett ma már fajokban igen gazdag rét, liget díszlik. Eddig több mint 200 féle lágyszárú növényt határoztak itt meg. Kaszáláskor figyelnek az éppen virágjaikat ontó és védendő gyepszintet alkotó növényekre. A telepítések során különböző, a Kárpát-medencére jellemző növénytársulások kerültek kialakításra. Ilyen például a boróka-fehérnyár társulás, amely a Duna-Tisza-közére jellemző, vagy a nyírségi pusztai tölgyes. A telepítés ma is tart, így folyamatosan bővül, gazdagodik a kert. A hazai növényfajok mellett díszfák és idegen tájak fái, cserjéi is helyet kaptak a kertben, mint különlegességek, melyeket más botanikus kertekből és faiskolákból adományoztak. Az arborétum egyes részeit sövénysorok különítik el egymástól. A korábbi nádas helyén egy kis tó “született” (a partjára később különböző fűzfélék és égerfa települt). A “lentes”, agyagos területen, öreg fűzfák társaságában is új tó van születőben, amely ma már gazdag vízi- és mocsári élővilágnak ad helyet (pl. mocsári teknős, tarajos gőte, béka fajok, szitakötő fajok, békalencsék, káka). A későbbiekben gyógynövények és évelő lágyszárú növények ágyása is készült. Itt a vadon élők mellett kerti dísznövények is megtalálhatók. A kert létesítményeihez tartozik az elmúlt évtizedben készült egy tájba jól beilleszkedő, tornácos, búbos kemencés házikó, amelyben megtekinthető sokféle – az arborétummal és annak élővilágával kapcsolatos – tárgyi emlék, érdekesség.

Kisvárda Aquacinema

A Várfürdő, az Uszoda és a Kemping a város észak-nyugati részén 4 hektáros zöldövezetben helyezkedik el. A strandon egy 50×25 méteres feszített víztükrű úszómedence, egy pancsoló gyermek medence, többrészes élménymedence, valamint 40-42 Celsius fokos termálmedence áll a vendégek rendelkezésére.

A Gólyaszállás Ökotanya Erdei Vendégfogadó csodálatos természeti környezetben, erdők ölelésében található, ahol minden feltétel adott a gondtalan pihenésre, relaxálásra. Az ökotanya 6 kétágyas szobával és 3 franciaágyas apartmannal áll a megszállni vágyó vendégek rendelkezésére. 70 férőhelyes étterem és 20 férőhelyes vadászterem bérelhető, kiváló körülményeket biztosít családi és üzleti rendezvények szervezéséhez. Ezen túl lehetőség nyílik szabadtéri programok tartására, melyhez teraszok, illetve az igényesen parkosított udvar adott. A borospincében borkóstoló is tartható. A szobák bio-komfortosak: igényes bútorokkal, külön fürdőszobával, előtérrel rendelkező kétágyas szobák. A szobákban Demko Feder bioágyak és természetes fenyőfa bútorok szolgálják a vendég kényelmét és a hatékony pihenést. Térítés ellenében az ökotanya lovaglást, lovaskocsizást, szánkózást, íjászatot, vadászatot, horgászatot ajánl. A Gólyaszállás lovastúrák megvalósítását is lehetővé teszi, valamint csoportos igény esetén kísérettel tudnak néprajzi és helytörténeti túrákat a Felső-Tiszavidéken megszervezni. Az esték pincei borozgatással, tábortűz melletti nótázással, vagy szabadtüzű kandallós teraszon történő malacsütéssel tehetők hangulatossá. Külön kérésre a térségi népi, valamint cigány táncokat és dalokat megelevenítő műsoros estek biztosítottak.
Tarpai Tájház
A Tájház mai gyűjteménye Tarpa helytörténetéről, természeti értékeiről, valamint a település II. Rákóczi szabadságharcban betöltött szerepéről ad tájékoztatást. Rendezvények ideje alatt a Tájház díjmentesen látogatható.
Degenfeld kastély, Téglás
A város központjában található kastély a múlt század elején került kialakításra. A ma is látható kastélyt, udvarházat Bek Pál építtette a nagyközség lakott területének határán egy enyhén kiemelkedő magaslaton. Bár a XX. század során sokat vesztett jellegéből, de látványa ma is lenyűgöző. Kovácsoltvas díszítményei, kovácsoltvas oszlopai még ma is eszünkbe juttatják Kazinczy Ferenc lelkesen dicsérő mondatait, aki gyakori vendége volt a kastélynak: “olyan királyi épület kicsinyített mása, hogy a szemlélőt frappírozza”. A XVIII. és a XIX. században igen élénk szellemi élet folyt a kastélyban. Gyakori vendég volt itt Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, a reformkor nagy egyénisége Széchenyi István, az 1848-as szabadságharc tábornoka Nagy Sándor József. A rendszerváltás után a kastély az Önkormányzat tulajdonába került, melytől 2002-ben magánbefektető vásárolta meg. A jövőben a befektető felújítja az épületet és gyógyszállót szándékozik kialakítani benne a helyi termálvízre alapozva.
Lekvárium, Penyige
A közel száz éves épület a település legfrekventáltabb helyén, a Szatmárcseke és Tiszabecs felé elágazó utak kereszteződésében található. Penyige híres gyümölcséről és annak felhasználásáról. A szilvából készült termékek évszázadok óta fontos szerepet töltenek be az itt élő emberek életében. Valaha a szegény ember gyümölcsének nevezték. A „penyigei” vagy „nemtudom” szilva gyakorlatilag vadon növő, a kertekben is gondozást alig igénylő, apró gyümölcsű, nem magvaváló, hamvas-kék héjú, sárga húsú, édes, aromás ízű gyümölcs. Ebből készül a híres penyigei szilvalekvár és szilvapálinka. Ismertsége az országhatáron túlmutat. A szilvából cukor és egyéb anyagok hozzáadása nélkül készül a lekvár. Színe sötét, állománya kemény, de még kenhető. Jól eltartható tartósítószer és pasztőrözés nélkül, mivel szárazanyag tartalma 60-61%.
NYÍREGYHÁZA
A névadó a 9,5 hektár területű, két részre osztott, sós vizű szikes tó melynek átlagos mélysége 1,5 méter. Vizének sajátos gyógyerőt tulajdonítottak régtől fogva, s már Mátyás király korában is ismerték Igrice néven. A gyógyvíz és az erdő vonzerejének bizonyítéka az 1866-ban megépült alpesi stílusú Svájci-Lak, a kor hangulatát a mai napig őrző panzió. Falai között megfordult Blaha Lujza, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes és sok más művész, politikus. Sóstógyógyfürdőn a pihenés helye a minden igényt kielégítő Fürdőház Panzió. Tetőterében elegáns szobák és apartmanok állnak a vendégek rendelkezésére, földszintjén pedig fürdő- és gyógyászati részleg működik. A Tófürdő a természetes tó partja. A selymes tiszai homokfövennyel, termálmedencével, csúszdával, strand-röplabdapályával, pancsolóval főként a gyerekek, fiatalok körében népszerű. A Parkfürdő medencéi minden korosztálynak alkalmas helyet biztosítanak a szórakozásra, sportolásra, önfeledt hancúrozásra vagy békés diskurálásra. A vízen kívül választhatják az óriáscsúszdát, a gyerekjátszóteret, a vízifocit, a felfújható gumijátékot, a kondícionáló pavilont, s a hideg söröket… Sóstógyógyfürdő legújabb attrakciója az Aquarius Élményfürdő. Kialakításával és multifunkciós kínálatával több generáció együttes pihenését, kikapcsolódását szolgálja.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez