Ebolajárvány a Kalifátusban?

Ebolagyanús panaszokkal jelentkeztek dzsihádharcosok Moszulban, a második legnagyobb iraki városban, melyet a múlt nyáron elfoglaltak az Iszlám Állam fegyveresei. A WHO szóvivője közölte: a hírt nem erősítették meg, de az Egészségügyi Világszervezet aggódik, mert a Kalifátus területén nincs megfelelő egészségügyi hálózat, amely felvehetné a harcot az Ebola vírusával.

A feltevések szerint afrikai dzsihádharcosok hozhatták be a Kalifátus területére az életveszélyes vírust, mely többezer embert ölt már meg Afrika nyugati részén: Guineában, Libériában és Sierra Leoneban. Most Ebola-szerű tünetekkel jelentkeztek dzsihádharcosok Moszul központi kórházában. A kétmilliós város kórháza csaknem működésképtelen, mert a Kalifa katonái legkevesebb 12 orvost kivégeztek. Részben azért, mert “hitetlenek” voltak, részben pedig azért, mert megtagadták a fertőző betegek kezelését, mondván: nincs meg hozzá a megfelelő felszerelésük – írja a brit Daily Mail.

Az Iszlám Állam fegyveresei között nagyon sok a külföldi: néhányan Afrikából is jöttek. Mind Guineában, mind Sierra Leoneban és Libériában élnek muzulmánok. A Kalifátus hadserege eddig a rombolásban jeleskedett: egészségügyi hálózatot nem hoztak létre, pedig többmillió ember él az uralmuk alatt.

Mit tesz most a WHO ? Igyekszik mind több információt beszerezni, de többnyire csak Iraknak azokat a területeit tudja elérni, melyek nincsenek a Kalifátus ellenőrzése alatt. De az Ebola vírusa igen demokratikus: nem ismer különbséget ember és ember között. Egy esetleges Ebola járvány sokezer áldozatot követelne a Kalifátus területén, ahol az egészségügyi hálózat semmiképp sem képes felvenni a küzdelmet az Ebola vírussal.

Fotó: Wikimedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez