Nem figyelnek már Putyinra Beloruszban?

Húsz év után először nem közvetítették az orosz elnök újévi köszöntőjét Beloruszban. Ennyire elfordult volna Moszkvától első számú szövetségese?

A fehérorosz tv-csatornák közül egy sem közvetítette Vlagyimir Putyin szokásos újévi beszédét december 31-én éjszaka, számolt be a Nasa Niva hírportálja. Az RTR-Belarus csatorna ugyan műsorára tűzte, de a vezetőség döntése alapján végül Alekszandr Lukasenko köszöntőjét hallgathatták meg a nézők.

Bár az ukrán válság kapcsán finoman lavíroz Oroszország és a Nyugat között a belorusz elnök, a mostani esetnek ehhez semmi köze. Valójában egy húsz éve tartó abszurd helyzetnek lett most vége.

Beloruszban eddig kétszer egymásután koccintottak az újév tiszteletére, 23:00-kor moszkvai, éjfélkor pedig minszki idő szerint. Így valójában egy másik állam elnöke köszöntötte őket először. Mivel idén Oroszország végelegesen áttért a téli időszámításra, megszűnt az időeltolódás a két főváros között. A fehérorosz csatornák pedig nyilvánvalóan saját elnökük ünnepi beszédét sugározták Putyiné helyett.

Ilja Varlamov, népszerű orosz blogger rövid Twitter üzenetén kívül az orosz sajtó különösebben nem figyelt fel az esetre. A legtöbb ukrán hírportál azonban, ha röviden is, de közölte a hírt.

Kép. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez