Lendületben a Republikánus Párt

A republikánusok ezen a héten teljesen átvehetik a Kongresszus felett az irányítást, meghatározhatják a napirendjét. Ennek ellenőrzése a legnagyobb fegyver a Kongresszus munkájának kialakításában, és így óriási befolyást lehet rajta keresztül szerezni.

Sikerült például ismét felvetetniük a napirendre a Keystone XL olajvezeték ügyét. Ennek a vezetéknek a kérdését tavaly novemberben egyszer már leszavazta az akkor még demokrata többségű Kongresszus. De a helyzet azóta ugye változott, bár Obama már jelezte, hogy ezúttal is vétót fog emelni az építkezés ellen. A TransCanada Corporation által építendő Keystone XL az elképzelések alapján Kanadából, Alberta tartományból szállítana olajat, le egészen a Mexikói öbölig. A demokraták a környezetvédők érvei hatására ellenzik a beruházást, nagy környezeti károktól tartanak.

Obama korábban megfogadta, hogy rendszeresen és következetesen fogja a vétó lehetőségét használni a republikánusok ellen, ha azok rá akarják kényszeríteni a politikájukat az országra. Ugyanakkor azt is hozzátette: hisz benne, hogy az amerikaiak érdekeit szem előtt tartva közös nevezőre juthatnak a republikánusokkal. Ilyen téma lehet a szabad kereskedelem átalakítása, az adószabályok, és az amúgy fellendülésben lévő infrastrukturális beruházások.

A közös munka elérésén azért komolyan kell még dolgoznia az elnöknek, hisz jelenleg óriási ellentétek vannak a két oldal között, és elég masszívnak tűnik a bizalmatlanság.

Mitch McConnell, aki a szenátus többségi vezetője lesz, kijelentette, hogy a két pártnak kötelessége valamilyen szinten kiegyeznie az ország vezetéséről. Hozzátette: az amerikai emberek azt várják a politikusoktól, hogy az őket feszítő ellentéteket félretéve, közösen dolgozzanak a legfontosabb kérdésekben.

Sürgősen meg kell találniuk a megoldást a Belbiztonsági Minisztérium finanszírozásának kérdésére, mert jelenleg csak február végéig biztosított a tárca költségvetése, és ugye nem ez az a minisztérium, amit a jelenlegei helyzetben az amerikaiak politikai vezetői elhanyagolhatnának.

A belbiztonság kérdése szorosan összefügg Obama bevándorlás-politikájával. A demokraták azt szeretnék elérni, hogy a tizenegymillió illegális bevándorlóból nagyjából 3,5-4 millió embert fel lehessen menteni a kitoloncolás alól. Mindez a republikánusoknak számára ugyanúgy elfogadhatatlan, mint Obama jelenlegi Kuba-politikája. Elemzők szerint a republikánusok nem fognak segíteni abban, hogy a két ország helyreállítsa a diplomáciai kapcsolatokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez