Obama elnök a mexikói drogbandák ellen

Barack Obama elnök ígéretet tett, hogy az Egyesült Államok Mexikó mellé áll a kábítószerekkel kapcsolatos harcban. A bejelentés azt követően született, hogy Pena Nieto tárgyalásokat folyatott a Fehér Házban, ahol szóba került a múlt év szeptemberében eltűnt 43 mexikói diák esetei is.

A mexikói hatóságok és főleg a közvélemény úgy gondolja, hogy a diákokat maga a rendőrség adta át egy kábítószer bandának, akik végeztek velük. A történtek óriási felháborodást váltottak ki mind Mexikóban, mind pedig az országon kívül, és tüntetéseket, tiltakozásokat tartottak számos helyen.

Obama elnök szörnyű tragédiának nevezte az eseményeket, és támogatásáról biztosította a mexikói elnököt a drogbandák elleni küzdelemben. Kijelentett, hogy az Egyesült Államok komoly és érdemi segítséget akar nyújtani déli szomszédjának a harcban. Fontosnak nevezte, hogy a konkrét küzdelem mellett széleskörű programokat kell indítani, ami a társadalom egészét átjárja, és mély változásokat indít el.

A két elnök több, mint kétórás megbeszélésén számos téma mellett szóba került Kuba kérdése, valamint a két ország között húzódó határ védelme. Ez utóbbi kardinális kérdés az országaik biztonság tekintetében. Itt lehet preventív intézkedéseket hozni a biztonság előmozdítása érdekében. Obama elnök véleménye szerint nem működött az a korábbi elnökök által hirdetett stratégia, hogy a kábítószer elleni küzdelmet Mexikóban kell megvívni. Obama elmondta, hogy ezt nem lehet kivitelezni, és komolyan fel kell készülni arra, hogy ezt a harcot az Egyesült Államokban kell megnyerni.

Nieto elnök első alkalommal tárgyalt a Fehér Házban, ahol elmondta, hogy teljes mértékben egyetért Obama elnök bevándorlás-politikájával, de Mexikó legfontosabb feladata jelenleg a kábítószer kereskedelem és a vele szorosan összefüggő bűnözés megállítása.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez