A Hezbollah vezére szerint a terroristák veszélyesebbek az iszlámra a karikaturistáknál

Néhány éve, 2006-ban még Naszrallah sejk vezényelte a tüntetéseket a dán lapban megjelent karikatúrák ellen. Akkor annak adott hangot, hogy Mohamed prófétát nem gúnyolhatták volna ki, ha valaki végrehajtotta volna a Salman Rushdi meggyilkolására felszólító fatvát, és hogy sok millió muszlim van, aki kész az életét áldozni a próféta becsületéért. Most valami olyasmit mondott, ami sokakat meglepett.

Az iszlamista szélsőségesek jobban sértik Mohamed prófétát, mint a nyugati szatírikus rajzok. Ez a kijelentés valószínűleg jópárszor elhangzott az elmúlt napokban mérsékelt muszlim vezetők részéről, akik már a Charlie Hebdo magazin megtámadásának napján elítélték a terrorakciót. Ezúttal azonban nem más beszélt így, mint az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott és a Libanon legerősebb politikai pártjaként működő Hezbollah vezetője.

Haszan Naszrallah nem említette név szerint a francia szatirikus magazint, és a 12 áldozatról sem tett említést, de azt mondta: azok az iszlamista szélsőségesek, akik lefejeznek és lemészárolnak embereket, többet ártottak az iszlámnak, mint bárki más a történelem során. Ezzel nyilván az Iszlám Államra és az al-Kaidára célzott. A Hezbollah vezére élő videóüzenetben tért ki minderre még pénteken, Bejrút déli részén összesereglett támogatói előtt. Úgy fogalmazott, hogy “a magukat az iszlám követőinek valló takfiri csoportok viselkedése jobban eltorzítja az iszlámot, a Koránt, mint az iszlám ellenségei…akik megsértették a prófétát filmekben… vagy gúnyrajzot készítettek róla.”

Az iszlám militáns követői feltétel nélkül gyakorolják a takfiri dogmát, amely megengedi, hogy minden olyan muszlimot, aki nem ért velük egyet, hitehagyottnak bélyegezzenek. Olyannak, aki – szerintük – szembe megy az iszlám “igaz tanításaival”. Naszrallah szerint ugyanakkor ők jelentik a legnagyobb fenyegetést az iszlám hitre és annak üzenetére.

A siíta Hezbollah Aszad elnök oldalán vesz részt a szíriai háborúban. Vezetőjének mostani nyilatkozata éles ellentétben áll az Iszlám Állam és az al-Kaida szunnita fegyvereseinek felhívásaival Nyugaton végrehajtandó terrortámadásokra.

A hétvégén a Hamasz is tett közzé egy nyilatkozatot, méghozzá francia nyelven, amelyben elítélte a párizsi terrorakciót. Abban az állt, hogy “a vélemény- és gondolkozásbeli különbség nem igazolhatja a gyilkosságot.” És egyben bírálta az izraeli kormányfőt, azért a “kétségbeesett próbálkozásáért… hogy kapcsolatba hozza a mozgalmunkat (a Hamaszt) és a (palesztin) ellenállást a globális terrorizmussal”. Hasonló véleménynek adott hangot a Palesztin Hatóság is, “förtelmes bűncselekménynek” nevezve a történteket.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez