Iszlámellenesek a hóemberek

Persze, nem mi mondjuk ezt, hanem Szaúd-Arábia egyik vezető hittudósa. Furcsa tél ez a mostani: a Közel-Keleten sokkal inkább lehet hóembert építeni, mint Közép-Európában. Örülnek is az ottaniak. De nem mindannyian.

Vitát kavart Szaúd-Arábiában Mohammed Szaleh al-Munadzsid sejk vallási állásfoglalása, miszerint iszlámellenes hóembert gyúrni. Persze vessenek magukra az apukák, amiért megkérdezték egy weboldalon, hogy helyes-e, ha a gyerekeik hóembert gyúrnak. Mert azt a választ kapták: nem hogy nem helyes, egyenesen tilos az ilyesmi, még játékból is.

A Reuters szerint a sejk azzal érvelt: a konzervatív ország szigorú vallásértelmezése szerint bűn az, ha olyan “alkotást” hoz létre bárki is, amely emberi arcvonásokat visel. Isten ugyanis megengedte az embereknek, hogy bármit teremtsenek, de csak akkor, ha annak, amit készítenek, nincs lelke. Vagyis fákat, hajókat, gyümölcsöket, épületeket és ilyeneket lehet csinálni, de hóembert, azt nem.

A Twitterezők közül sokan felszisszentek. “Ezek betegek. Mindentől félnek” – írta valaki. Más pedig hagyományos arab öltözetben fogja egy melltartós, pirosra rúzsozott szájú hóasszony karját egy fotón, azzal a megjegyzéssel: a tiltás oka a csábítástól való félelem. Egy harmadik twitterező szerint kétféle embertípus fertőzi Szaúd-Arábiát: az, amelyik mindig mindent fatvával akar igazolni az életében, és az, amelyik ilyen vallási rendeletekkel akar beavatkozni mások életébe.

De támogatókra is talált a sejk: volt, aki szerint a hóemberépítés nem más, mint a hitetlenek majmolása, az erotika és a bujaság hirdetése. Akadt olyan is, aki hálát adott a hittudósoknak éleslátásukért, azért, hogy olyasmire is gondolnak, ami még a sátánnak sem jutna eszébe.

A gyerekek meg örülnek és buzgón gyúrják a havat. Ami már harmadik éve borítja be időről időre Tabruk tartomány magasabban fekvő vidékeit, Szaúd-Arábia Jordániával szomszédos területein.

hóe3

Fotó: Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez