A 2015-ös Golden Globe nagy pillanatai

Vasárnap éjszaka átadták az idei Golden Globe-díjakat, mely az egyik legrangosabb elismerés a filmes-televíziós szakmában, és egyben jó iránytűt ad a közelgő Oscar-gálához. Idén is voltak nagy győztesek, vesztesek, és meglepetés is akadt. A gála háziasszonyai Tina Fey és Amy Poehler voltak immár harmadik alkalommal, és összességében elmondható, hogy egy átlagos gálát vezettek le.

Az idei év érdekessége, hogy mindössze egyetlen alkotás kapott kettőnél több díjat, mégpedig a Sráckor. Richard Linklater alkotása sem halmozta túl a kis szobrokat, hármat sikerült begyűjteniük. Két díjat vitt haza a Birdman, ennek ellenére a legnagyobb vesztese is egyben az estének. Legjobb filmvígjáték/musical kategóriában ugyanis toronymagas esélyesnek tartották, de végül az elismerést nem nekik ítélték, így a legjobb forgatókönyv és legjobb férfi főszereplő vígjáték/musical (Michael Keaton révén) kategóriákkal vigasztalódhatnak. A nagy meglepetés a Birdman elől az említett díjat elhappoló Grand Budapest Hotel volt, mely ezzel tovább erősítette Oscar-esélyeit.
Tina Fey és Amy Poehler utolsó alkalommal vezették a gálát, és az előző két szereplésükhöz képest jóval szürkébben voltak. A bevezető monológjuk sokkal gyengébb lábakon állt az előző 2 évihez képest, bár később volt néhány egészen szellemes mondatuk, mint például George Clooney felkonferálása. Az összességében gyengébb teljesítményért nem igazán lehet hibáztatni őket, mert az est második fele azt a tendenciát reprezentálta, ami felé a Golden Globe halad évről évre, miszerint az egész gála egy nagy rohanásba megy át, és innentől gyakorlatilag csak a győztesek felsorolásáról szól. A gála második részét az észak-koreai hollywoodi tudósító szerepét eljátszó Margaret Cho feltűnése sem dobta fel igazán.
A díjátadón is fontos téma volt a múlt heti párizsi események és a francia Charlie Hebdo magazin elleni terrortámadás visszhangja. A sztárok sorban álltak ki a szólásszabadság szimbólumává vált médium munkatársai mellett a „Je Suis Charlie” (Charlie vagyok) szlogennel. Helen Mirren, Joshua Jackson, Diane Kruger és Kathy Bates is jelezték szolidaritásukat. George Clooney Je Suis Charlie kitűzőt viselt, és rendkívül megható köszönőbeszédét is ezzel zárta, melyet a Cecil B. Demille életműdíj átvétele után mondott el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez