Capriles ismét összekürtöli a venezuelai ellenzéket

Henrique Capriles Radonsky, a 2013-as venezuelai elnökválasztáson Nicolás Maduróval szemben alulmaradt egykori elnökjelölt az ország bolivári kormányával szembeni egységre és összefogásra szólította fel az ellenzéket. Capriles most ismét a Mesa de Unidad (MUD) égisze alatt egyesítené a tavaly februári tüntetések nyomán jelentősen szegmentálódott ellenzéket.

Szerdai sajtótájékoztatóján Capriles – aki jelenleg Miranda állam kormányzója – megerősítette, hogy azért ült tárgyalóasztalhoz a bebörtönzött Leopoldo López stábjával, hogy új, egységes ellenzéki programot dolgozzanak ki az országot sújtó gazdasági és politikai válság megoldására. Az ellenzéki vezető, bár pontos dátumot nem említett, gyakorlatilag ismét az utcára szólította a venezuelaiakat.

Capriles tempóváltására egy évvel az után kerül sor, hogy a tavaly februári, 42 emberéletet követelő demonstráció- sorozat során a MUD vezéralakja nem csatlakozott López mozgalmához, ami az addig egységes ellenzéki front széthullásával járt.

A MUD, úgy tűnik, megpróbál politikai tőkét kovácsolni az alacsony olajárak sújtotta, nehéz pillanatokat élő venezuelai gazdaság mélyrepüléséből. Az olajexport kieső bevételei miatt az importra fordítható devizakészletek elapadásával az országban hiány léphet fel egy sor fontos fogyasztási cikkből. A helyzetért az ellenzék a kormányt, a kormány pedig az USA-t okolja.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez