Nem engedik muzulmánok ezreit a moszkvai utcákra

Ma jelentik be hivatalosan, hogy nem tartható meg a vasárnapra tervezett százezres tüntetés a Mohamedet ábrázoló karikatúrák ellen Moszkvában. Az orosz hatóságok provokációnak tekintik a kezdeményezést.

A vallási érzelmeket sértő publikációk elleni százezres demonstráció megszervezésére kért engedélyt január 17-én a Moszkvai Önkormányzattól többek között Abakar Abakarov, a Kaukázusi népek Kongresszusának tagja és Ali Csarinszkij, iszlám jogvédő. Az utóbbi elmondta, azután döntöttek az utcára vonulás mellett, hogy többen is javasolták a francia Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráinak megjelentetését az orosz sajtóban.

Bár még hivatalosan nem utasították vissza a kérvényt, Alekszej Majorov, az önkormányzat regionális biztonságért felelős osztályvezetője provokációnak nevezte a megmozdulást a Kommerszant ma reggeli cikkében. Mondván, a szervezők „saját céljaikra használják ezt a kényes témát”.

Azon túl, hogy a nemleges válasz formáját amatőrnek nevezte, Ali Csaranszkij azt sem érti, miért nem lehet demonstrációt szervezni Moszkvában, ha Groznijban igen (ott 500.000 fős tüntetésre adtak engedélyt). Ugyanakkor hangsúlyozta, illegális akcióra nem készülnek.

Mindeközben az Oroszországi muftik Tanácsának (SzMR) társelnöke, Nafugilla Asirov nagyon is megalapozottnak nevezte a moszkvai vezetés döntését. Szerinte ma, amikor oly sok kérdést kell közösen megoldani az országban, fölösleges élezni a helyzetet. Az SzMR első elnökhelyettese, Rusan Abbjaszov pedig abban látja a szervezők hibáját, akik ráadásul még csak nem is moszkvaiak, hogy nem kérték a vallási vezetők támogatását. Viszont arra a lehetőségre is figyelmeztetett, hogy radikálisok  magányos akciókat indíthatnak, amit persze ők igyekeznek megakadályozni.

Kép: Muzulmánok imádkoznak az utcán a Moszkvai Nagymecset közelében az Áldozati ünnepen, 2014.10.04. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez