Inkább a férfiak ugranak a vonat elé Japánban

Bár Japánban az öngyilkossági ráta már nem olyan magas, mint a 90-es években, és a szigetország nem az első a világon e tekintetben, az öngyilkosok aránya még mindig igen magas. A 2014-es adatokból kiderül, hogy több férfi lett öngyilkos, mint nő.

Az öngyilkosság a fiatalok körében az egyik vezető elhalálozási ok az országban. Az Országos Rendőrkapitányság és a Miniszterelnöki Hivatal nemrég hozta nyilvánosságra a 2014-es adatokat: ezek szerint az öngyilkosságok száma csökkenőben van, bár még mindig elég magas. Az utolsó összehasonlító adatok viszont egy évvel korábbról valók, ezek alapján Japán a 7. helyen állt az országok listáján, Magyarország a 9.-en.

2014-ben összesen 25.374an követtek el öngyilkosságot Japánban. Nézzük az okokat a számokkal:

Egészségügyi problémák (15000)

Ismeretlen ok (7,000-10,000)

Gazdasági gondok (5,000-8,000)

Családi problémák (4000)

Munkahelyi problémák (2000)

Párkapcsolati gondok (1000)

Iskolai problémák (400)

Egyéb okok(1500)

Érdekesség, hogy régebben, a 90-es években az iskolai problémák okozta stressz volt az egyik legerősebb ok. Mint látjuk, ennek aránya mára igen alacsony lett, pedig az iskolai elvárások még mindig elég magasak. Nem beszélve a munkahelyi stresszről.

A számok a nemek arányában

17.354 (68,4%) öngyilkos férfi volt, és 8020 (31,6%) nő. Tehát majdnem kétszer annyi férfi vetett véget az életének, mint nő. Ez hatalmas különbségnek tűnhet, de többé-kevésbé jellemző a japán öngyilkosságokra. 1990-ben például  61,6% volt férfiak aránya.

A kicsivel több, mint 25 ezer öngyilkosság azt jelenti, hogy naponta 70-en szálltak ki 2014-ben. Az eddigi csúcs egyébként 2003-ban volt, 34.427 öngyilkossal. 2007-ben a japán kormány kiadott egy kilenc lépésből álló útmutatót az öngyilkosság megelőzésére, amitől azt remélték, hogy az arány legalább 20%-kal csökkenni fog 2017-re.

Természetesen a japán internetezőknek is megvan a maguk véleménye erről:

“Hát ez is csak azt bizonyítja, hogy a nők fontosabbnak tartják az életet.”

“Igen, a férfiak azok, akik felelősséget vállalnak a dolgokért, így elveszik saját életüket, ha nem képesek eleget tenni ennek.”

„A társadalom úgy épül fel, hogy a férfiaktól elvárás a kemény munka, a nők esetében nem annyira, így a férfiak sokkal több stresszt élnek meg.”

„Ugyan már!. Azzal, hogy megölöd magad, még nem biztos, hogy megoldod a problémát! Dobd el a gondokat, fuss el, változtasd meg az életed, de ne vess véget neki!”

(Válasz a fentire) „Ilyet csak a mentálisan egészséges emberek mondanak. Van, akinek egyszerűbb feladni az egészet, mint folytatni a kemény harcot és nem kapni cserébe semmit.”

“Nos, jobb szerencsét a következő életben!”

Miközben sokan az államra mutogatnak, hogy az nem tesz meg mindent az öngyilkosságok megakadályozására,  nem veszi komolyan a szociális és társadalmi problémákat, mások azt mondják: „figyeljünk egymásra”!

Japánban elég sok egyedülálló, keményen dolgozó, folyamatos stresszben, magányban, szégyenben élő és elismerést nélkülöző ember van. Néha azonban elég egy-két jó szó, és megmenthetjük őket az öngyilkosságtól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez