Elnöki látogatás az orosz terminátoroknál

Elégedetten szemlélte meg a Fejlesztői Kutatási Alap harcászati innovációit, köztük egy katonai robotot Vlagyimir Putyin a Moszkva közeli Klimovszkban.

Az amerikai DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) mintájára hozták létre 2012-ben az orosz Fejlesztői Kutatási Alapot (FPI), hogy „liftként” működjön a fegyver-, és haditechnika fejlesztésében. Az eddig elért eredmények annyira lenyűgözték Vlagyimir Putyint, hogy szinte egy tudományos-fantasztikus filmben érezte magát.

Egyebek között egy robot avatart működését is megmutatták az orosz elnöknek. Miután a kézi vezérlésű. emberformájú gép öt pontos pisztolylövéssel eltalálta a céltáblát, járművével még egy  kört is leírt.

„Az elmúlt évben egy sor fontos projekten dolgozott az alap, beleértve olyan fegyvertechnológia létrehozását, amelyhez hasonló még nem létezik a világon” – idézte Putyint a RIA Novosztyi hírügynökség. „Minden, amit ma láttam, azt bizonyítja, hogy a kollégák jó úton járnak a cél eléréséhez. Nagyon érdekes, perspektivikus munka, néha olyan volt, mintha fantasy filmet néztünk volna.” – üdvözölte az FPI munkáját az elnök.

Az információs, a fizikai-technológiai és az orvosi-biológiai területeken fejlesztő alapnak jelenleg három nagy projektje van: a jövő katonája, fegyvere és cyberfegyvere. Két évvel ezelőtt 100 munkatárssal és 150 millió rubellel indult az alap.  Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes nem kevesebb, mint 3 milliárd rubellel (a pár hónapja 21 milliárd forintnak megfelelő összeg, ma már csak 12 milliárdot ér) töltené föl.

Kép: Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu, védelmi miniszter megszemlélik a robot avatart, 2015.01.20. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez