Meggyilkolt újságíróra emlékeztek Jerevánban

Hrant Dinket 2007 januárjában ölték meg Isztambulban. A Törökországban élő örmény kisebbség ismert alakja volt, és egy török-örmény kétnyelvű újság főszerkesztőjeként dolgozott. Élete során nyitott volt kritikus vitát folytatni az örmény népirtással kapcsolatos politikai álláspontokról, ami végül a halálához vezetett.

Az örmény népirtás az I. világháború idején kezdődött, 1915-ben. A következő évek alatt a kis-ázsiai örmény kisebbség szisztematikus kiirtását célzó intézkedések nyomán 1-1,5 millió embert küldtek halálba az akkori Oszmán Birodalom vezetői. A jereváni esemény Dink mellett az ő emléküknek is adózott.
Az újságíró tartózkodott a politikai állásfoglalástól. A török kormány tagadását és Örményország megszállottságát is kritizálta. Bátor kiállásával, és szókimondóságával másokat is arra ösztönzött, hogy merjenek megszólalni, és beszélni a fájó múltról. Dink úgy tartotta, a békés, indulatoktól mentes hozzáállással idővel normalizálhatja a két nemzet közötti kapcsolatot. Akik találkoztak vele rendkívül nyugodt, az agressziótól tartózkodó, mégis nagyon erős jellemű embernek ismerték meg.
8 éve bekövetkezett halála nagy felháborodást váltott ki Örményországban. Gyilkosa egy szélsőségesen nacionalista török tinédzser volt. Elfogásának körülményei nagy botrányt kavartak miután képek szivárogtak ki róla, ahogy mosolyogva pózol rendőrökkel egy török zászló előtt. Törökországot nemzetközi szinten is kritika érte, amiért nem folytattak le szakszerű eljárást az ügyben. Végül 2011-ben hoztak ítéletet a fiúval szemben, és 22 év 10 hónap börtönt kapott a gyilkosság miatt.

Fotó: Hrant Dink Foundation

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez