21 milliárd dolláros válságkezelő csomag Putyin asztalán

Túl vagyunk a mélyponton – mondta Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter, arra célozva, hogy a rubel árfolyama drámai mértékben csökkent decemberben. Az orosz kormány most letett egy válságkezelő csomagot Putyin elnök asztalára.

1375 milliárd rubel, vagyis 21 milliárd dollár a válságkezelő csomag összértéke. Ebből 250 milliárd rubel a nemzeti jóléti alapból van, melyet a nehéz időkre tettek félre. Most, úgy látszik, bekövetkeztek a nehéz idők: az olaj és a földgáz ára csökken, és Oroszországnak nem sikerült más exportcikkeket találnia. Ezenkívül sújtják az országot azok a szankciók is, melyek az ukrajnai válság miatt érintik Moszkvát. Az Európai Unió és az Egyesült Államok nem fogadja el a Krím annektálását, és elítéli a háborút, melyet Moszkva támogatásával folytatnak az orosz szakadárok Ukrajna keleti felén.

Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a válságkezelő csomagot Putyinnak. A találkozó után elmondta: lehet, hogy kibővítik a csomagot. Hangsúlyozta, hogy nem mondanak le a gazdaság állami támogatásáról sem: 86 milliárd rubelt szánnak a mezőgazdaság, az ipar és az egészségügy céljaira. Ez nem túlságosan nagy összeg a hatalmas orosz állam méreteihez képest. Kurtítani lehetne a hadügy és a belügy költségvetését, de ez szóba sem jöhet, hiszen ez a két szektor Putyin legfőbb hatalmi bázisa.

Idén legkevesebb 2,9%-al csökken Oroszország GDP-je, és ez minden bizonnyal kedvezőtlen hatással lesz az életszínvonalra is. Nem is beszélve a külföldi segélyprogramokról és egyéb kiadásokról, melyek Moszkva nagyhatalmi álmaihoz kötődnek. Putyin uralma idején folyamatosan nőtt Oroszország lakóinak életszínvonala, és ez meghatározó eleme volt az államfő népszerűségének. A megszorító intézkedések ezt minden bizonnyal aláásnák. A válságkezelő csomag szerepe éppen az, hogy ezt elkerüljék. Ily módon viszont Oroszország három év alatt felélheti tartalékait, beleértve a Nemzeti Bank devizatartalékát is – figyelmeztetett korábban Oroszország pénzügyminisztere.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez