7 százalékos gazdasági növekedés Észak-Koreában, háztájikkal

Legalábbis ennyit jósol az idei évre a Hyundai gazdaságkutató intézet Szöulban. Hogyan lehetséges ez? Erről írt cikket a New York Timesban a világtól elzárkózó kommunista rendszer egyik legjobb ismerője, Andrej Lankov, aki egyetemi tanár Szöulban.

A háztáji a gazdasági siker egyik titka – állítja a professzor, aki szerint immár a mezőgazdasági termelés akár 30%-át is ezek a kisgazdaságok adhatják Észak-Koreában. Májusban döntött az országot irányító kommunista párt a gazdasági reformokról, melyek a háztáji rendszer általános bevezetését jelentik abban az országban, ahol a parasztok eddig szinte az állam rabszolgái voltak. Minimálbérért robotoltak a földeken, melyekhez semmi sem kötötte őket. Gyakran át is helyezték az egész munkabrigádot az ország túlsó részébe. Úgy foglalkoztatták őket, mint a munkaszolgálatosokat. Az eredmény: csekély termés, állandó éhezés.

A kísérleti jelleggel bevezetett háztáji gazdálkodás egyes területeken rekordtermést hozott 2013-ban. Ez volt az első év Észak-Korea történelmében, amikor az ország annyit termelt, amennyi fedezte a lakosság élelmiszer-szükségleteit. 2014 is jó év volt: a nagy aszály ellenére jó termést takarítottak be. Ezek után döntött úgy a vezetés, hogy a háztáji rendszert kiterjeszti az egész országra.

Az ipart is átszervezik: körülbelül úgy, mint a magyar új gazdasági mechanizmus idején, 1968-ban. Csökken a tervgazdaság jelentősége, és a vállalatok vezetői nagyobb önállóságot kapnak. Egyes bányákban a jól dolgozó bányászok fizetése immár eléri a 70 dollárt havonta. Ez nevetséges fizetés lenne Dél-Koreában, sőt Kínában is, de Észak-Koreában valóságos kis vagyonnak számít.

Kiterjed-e a gazdasági reform más területekre? Ez aligha valószínű – véli az orosz professzor, aki az egyik legjobb ismerője Észak-Koreának. Szerinte a többi területen minden marad a régiben: az ifjú diktátor nem adja fel nukleáris programját, a kommunista párt nem enyhít a diktatúra szorításán. Észak-Korea tehát továbbra is probléma marad a külvilág számára, de a 24 milliós lakosság már legalább nem éhezik. Ez a gazdaság reformjának köszönhető, és mindenekelőtt a háztáji gazdaságnak – hangsúlyozza az orosz professzor, aki szerint nem irreális a jóslat, hogy Észak-Korea GDP-je az idén 7%-kal növekszik majd.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez