Óriási áresés a sanghaji tőzsdén

Hat éve nem volt ilyen komoly árfolyamcsökkenés Kína legnagyobb tőzsdéjén. A nap végén 7,7% volt az áresés mértéke, de a mélypont 8,3% volt.

Kína gazdaságának adatai nem indokolnak ekkora zuhanást. Sanghaj mellett a második számú kínai tőzsde, a sencseni is lejmenetbe fordult: ott 3,3% volt a csökkenés. Hongkong nem része ennek a rendszernek. A kínai tőzsdék -a szigorú szabályozás miatt- sokáig nem követték a gazdaság dinamikus fejlődésének ütemét, ezért gyakrabban fordult elő, hogy kínai cégek külföldre vitték részvényeiket. A leghíresebb ilyen akció az Alibaba internetes kereskedő vállalaté. Tavaly ők voltak a legnagyobb induló vállalkozás a new yorki tőzsdén.

Pekingben is rájöttek, hogy a szigorú szabályozás menekülésre késztetheti a tőkét, ezért enyhítettek a szigorú szabályozáson, és csökkentették a Nemzeti Bank kamatlábát. Az eredmény nem is maradt el: áradt a pénz a sanghaji tőzsdére. A túl nagy siker elgondolkodtatta a döntéshozókat Pekingben: gyorsan vizsgálatot indítottak három igen befolyásos tőzsdei ügynökség ellen. Csodák csodájára, sok szabálytalanságot találtak. Ezekről eddig is mindenki tudott, de most példát statuáltak: súlyos büntetést kapott a három óriás. Pedig köztük volt Mao elnök kedvenc kapitalistájának, a Citic-nek a tőzsdei vállalkozása is.

A Nemzeti Bank szakértője el is magyarázta a döntés okát.

“Nem akarjuk, hogy a tőzsde átvegye a pénzügyi élet irányítását! Nem akarunk egy tűzforró tőzsdét, amelynek ingadozásaiba az egész kínai gazdaság beleremeg!”

A pekingi szakértő szerint semmilyen nagyobb dráma nem történt, a sanghaji tőzsde korrigált, és most egy kis szünetet tart, mert annyi pénz áramlott oda, hogy az -pekingi döntéshozók szerint- már veszélyeztethette volna a világ második legnagyobb gazdaságának pénzügyi egyensúlyát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez