Jeltelen sírba temették a világ egyik leggazdagabb uralkodóját

A pénteki ima után egy köztemető jeltelen sírjába temették a múlt éjjel elhunyt Abdallah szaúdi királyt. A wahabitáknál ez így szokás. És nincs nemzeti gyász sem, a hivatalok reggel kinyitnak, mint rendesen. Ez azért is furcsa, mert több muszlim országban rendeltek el a király emlékére nemzeti gyászt. Hol három naposat, hol pedig ennél jóval hosszabbat.

 

Abdallah király halotti lepelbe csavart testét a pénteki ima után helyezték örök nyugalomra Rijádban. Az uralkodó földi maradványai mentő szállította a Turki bin Abdullah imám mecsetbe, ahol imákat mondtak a gyászolók, köztük az Öböl menti államok és Törökország államfői és a pakisztáni miniszterelnök. A néhai királyt aztán egy köztemetőbe vitték, és testét jeltelen sírba helyezték.

Ennek gyökerei a sivatagi királyság ultrakonzervatív vallási szokásaiban keresendők. A protokoll nemzeti gyászt sem engedélyez: a hivatalok holnap is kinyitnak, a zászlókat sem engedik félárbocra. Nem úgy, mint például Egyiptomban, ahol Abdallah király halála miatt egyhetes nemzeti gyászt rendelt el al-Sziszi elnök, és még a 2011. január 25-i forradalom emlékünnepségei is elmaradnak. De van olyan arab ország, például Bahrein vagy Jordánia, ahol megtartják az iszlámban szokásos 40 napos gyászt.

A szaúdi visszafogottság gyökerei a szigorú wahabita vallási gyakorlatban keresendők, amely szerint az élet és a halál minden mozzanatát alá kell vetni Isten legfelsőbb akaratának. A gyakorlatban ez puritán, spártai temetéseket jelent, azt, hogy a halálban mindenki egyenlő.

Abdallah királyt Szalman király követi a szaúdi trónon. A 78 éves féltestvér utód folytonosságot ígért: a trónörökös a hatvanas évei végén járó Mukrin herceg lett. Az új uralkodó a saját fiát nevezte ki védelmi miniszternek, de a kabinet nagy része változatlan maradt. Szalman király 48 éven át vezette kormányzóként a rijádi tartományt, mielőtt koronaherceg és védelmi miniszter lett. A BBC biztonsági szakértője, Frank Gardner szerint aligha készül bármilyen jelentős változásra Szaúd-Arábiában. A sivatagi királyság ugyanakkor rengeteg kihívással fog szembenézni uralkodása alatt. Például a dzsihádista fenyegetéssel, kívülről és belülről egyaránt. Az országot pillanatnyilag északról az agresszív Iszlám Állam, délről a jemeni al-Kaida fenyegeti. A szaúdi harci gépek csatlakoztak az amerikaiak vezette kalifátus-ellenes koalícióhoz, de ez a lépés korántsem népszerű sok szaúdi szemében.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez