Nem mindenki örül a grúz néptánc reformjának

Nem választott hagyomány és innováció között a Grúz Nemzeti Balett, hanem egybeolvasztotta a kettőt. Azonban nem mindenkit nyűgöz le a modern és népi táncok ötvözete.

A bonyolult, ugrásokkal teletűzdelt néptánc nagy büszkesége Grúziának. A Szuhisvili Grúz Nemzeti Balett újabban feszegeti a nemzeti kincs határait egy magánúton finanszírozott projekttel. Az úgynevezett Ramisvilebi csoport legújabb darabjában (a lenti Youtube videó) dinamikusabb szerep jut a nőnek, keverve használja a jazzt, az elektromos-, és népzenét, illetve nagyobb teret ad az improvizációnak.

„Hűnek maradni táncunk folklór gyökereihez és valami újat létrehozni igen nehéz” – nyilatkozták Nino és Ilia Szuhisvili újító koreográfusok, a nemzeti balett névadójának unokái, az Eurasianet.org cikkében. Különösen, hogy sem a kritika, sem a közönség nem fogadta egyértelmű lelkesedéssel az újítást.

Ugyanakkor a fanyalgók már csak azért sem törik meg a lelkesedést, mert a Nemzeti Balett már az 1920-as években is feszegette a határait. Akkor például férfi öltözékben táncolt egy nő, ami csak az előadás végén vált nyilvánvalóvá a közönség számára.

Magának a Ramisvilebinek sem ez az első innovációja. A latin táncokat és a folkotheque-t 2004-ben ötvözték a hagyományos grúz és a dance-club zenével. Az akkori kísérlet annyira megmozgatta a fiatalokat, hogy a diszkókban gyakorolták a mozdulatokat.

Kép: Europress/AFP

(Visited 18 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez