Több mint 8 ezren perlik az Asahi Shinbunt a kéjhölgyek miatt

Az Asahi Shinbun japán egyik legismertebb napilapja (朝日新聞 – Napi Hírek). Több mint 8700 polgár perli most, köztük egyetemi tanárok, diákok, ügyvédek, újságírók. Céljuk az, hogy a lap hivatalosan kérjen bocsánatot, és fizessen kártérítést a 2. világháborús kéjhölgyekről szóló cikkeiért.

A felperesek csoportjának vezetője a Sophia Egyetem professzora, Watanabe Soicsi (képünkön). Igazán szimbolikus,  10 ezer jen (kb. 20 ezer forint) kártérítést követelnek mindazon japán állampolgároknak, akiknek hitelét és becsületét sérelem érte a lap cikkei miatt – olvasható a bírósági iratokban.

Azzal érvelnek, hogy az Asahi rendszeresen beszámolt a 2. világháborús úgynevezett kéjhölgyekről, a cikkek tartalma pedig „leírhatatlan megaláztatás nemcsak a katonák, de a tisztes állampolgárok számára is, ugyanis a lap nemi erőszaktevők leszármazottjainak mutatja őket.” 

A cikkek az 1980-as, 90-es években jelentek meg, arról, hogy a Japán által megszállt országokban, így Koreában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Vietnamban, Malajziában, Tajvanon, Indonéziában, de még magában Japánban is elrabolt és megerőszakolt lányok tízezreit kényszerítették arra, hogy bordélyokban dolgozzanak. Azóta zuhatagként érik a lapot a japán konzervatívok folyamatos kritikái, zaklatásai és fenyegetései. 

Tavaly augusztusban az újság helyreigazított egy írást egy férfiról, akiről – mint később kiderült, tévesen – azt állította, hogy Dél-Korea Jeju szigetén toborzott lányokat a bordélyokba. A kéjhölgyek kérdése és kárpótlása továbbra is vita tárgya Dél-Korea és Japán között.

Abe Sinzó miniszterelnök azt mondta: az Asahi téves információkat írt, amivel bemocskolta Japán képét a tengeren túl. Annak ellenére, hogy a hivatalos feljegyzések szerint az ínség hajtotta a nőket a japán bordélyokba, sok mai történész szerint akár 200 ezer is lehet azoknak a külföldi nőknek a száma, akiket a japánok kényszerítettek testük áruba bocsátására.  A legtöbben egyetértenek abban, hogy ezek a nők nem önszántukból tették, amit tettek.

A most indított per felperesei mindazonáltal kitartanak vélt igazuk mellett. Szerintük “a háborút követő időszakban az Asahi Shinbun következetesen élt szocialista fantazmagóriákkal, Japán-ellenesség, önmegalázó ideológiák fertőzték meg”. Ezért  “nem habozott megalázni azokat (a férfiakat), akik életüket tették kockára Japán függetlenségéért és korszerűsítéséért, a világ legszigorúbb hadseregében”. 

Az Asahi tanulmányozza a bírósági iratokat, mielőtt válaszol.

(Fotó:AFP)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez