Rekordszámú elítéltet engedtek szabadon 2014-ben

Az Egyesült Államokban 125 embert engedtek ki a börtönből a tavalyi év folyamán, mert az ellenük felhozott vád valamilyen okból már nem állta meg a helyét. A Michigani Egyetem 1989 óta követi nyomon az ilyen eseteket, és az eddigi felméréseik tanúsága szerint ez az érték rekordnak számít.

Az ítélet semmissé tételének oka lehet például egy DNS-minta, ami másik gyanúsítotthoz köti a bűntettet, vagy ha hamis tanúzásra derül fény utólag. A legtöbb ilyen ügy Texas-ban, New York államban és Illinois-ban volt 2014-ben.

Az ítéletek megmásításának több mint felét maguk a bűnüldöző szervek kezdeményezték. Több ügyészségen belül külön osztály foglalkozik azzal, hogy a megkérdőjelezhető eseteket felülvizsgálják. A legtöbben nekik köszönhetik a szabadságukat. Így sikerült kijutnia a börtönből tavaly novemberben az ohiói Randy Jacksonnak, aki 39 évet ült ártatlanul. Az amerikai büntetés-végrehajtás történetében ő raboskodott a legtovább azok közül, akiknek az ítéletét visszavonták.

A felmérés elkészítésében résztvevő Samuel Gross szerint változik az ügyészek hozzáállása a tévesen elítélt vádlottakkal kapcsolatban: „Úgy gondolom, az ügyészek egyre hajlamosabbak arra, hogy a hibák felismerését ne kudarcként éljék meg, hanem a munkájuk pozitívumaként értékeljék.”

Az egyik chicagói ügyészségen külön bizottságot állítottak fel nyugalmazott bírókból és ügyvédekből, akik az esetek felülvizsgálatát végzik. Az itt dolgozó Michael Nerheim szerint a téves ítéletek felderítése az ügyészi munka fontos része: „Ebben a tekintetben mind ugyanazon az oldalon állunk. Egy ügyész sem szeretne senkit tévesen börtönbe juttatni. Egyszerűen az igazságot akarjuk, nem többet.”

(Fotó: Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez