Megtöri a hallgatást a Nisman-ügy vádlottja

Diego Lagosmarino a Nisman-gyilkosság jelenlegi egyetlen vádlottja és egyben az utolsó, aki életben látta az argentin ügyészt, úgy döntött, hogy sajtótájékoztatón fordul a nyilvánossághoz.

A Cristina Fernández elnökasszony által “megrögzött ellenzékiként” emlegetett Lagosmarino, jogi képviselője kíséretében minden bizonnyal ma áll az újságírók elé. Lagosmarino informatikusként dolgozott az 1994-es Buenos Aires-i AMIA zsidóközpont elleni merénylet körülményeit vizsgáló – Alberto Nisman ügyész által vezetett szakértői csoportban. Mint ismeretes, Nismant édesanyja, alig néhány órával az előtt találta holtan, hogy az ügyész a törvényhozást többek között Cristina Fernández államfőre nézve is terhelő információkról tájékoztatta volna.

Lagosmarino egyébként az ügyész halálát követően önként jelentkezett vallomástételre a rendőrségen, később pedig kiderült, hogy a Nisman életét kioltó fegyver is az ő tulajdonát képezte. Mivel a Bersa márkájú .22-es pisztoly tartásához az informatikus nem rendelkezett megfelelő engedélyekkel, az ügyészség most eljárást indított Lagosmarino ellen lőfegyver törvénytelen birtoklásának valamint átadásának vádjával. Az informatikus sohasem tagadta, hogy ő adta a pisztolyt Nismannak – mint mondta, az ügyész személyesen kérte, hogy adja kölcsön a lőfegyvert, mivel ez utóbbi nem bízott testőrségében és veszélyben érezte az életét.

Nismant csütörtökön helyezik majd örök nyugalomra az argentin főváros, La Tablada zsidó temetőjében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez