Debalcevóért folyik majd a következő nagy csata Ukrajnában

Hivatalos forrásból származó hírek szerint az ukrán hadsereg kivonult Vuhlehirszk településről, így gyakorlatilag megnyílt az út a szakadároknak a stratégiai fontosságú Debalceve városa felé, ahonnét megkezdődött a polgári lakosság evakuálása.

Debalcevo fontos vasúti csomópont, így ellenőrzése létfontosságú mindkét fél számára. Tegnapi sajtóértesülések szerint a szomszédos Vuhlehirszk települést már a szakadárok ellenőrzik, így a következő nagy csata helyszíne biztosan a kelet-ukrajnai város lesz.

Ilyen távolságból már képesek az oroszbarát erők belőni a tüzérségükkel Debalcevót, ahonnét a lakosság nagy része már elmenekült. Aki mégsem, azt most evakuálják a huszonötezres városból. Szervezetten naponta csupán három busz tudja elszállítani az itt élőket, a nők, a gyermekek, az öregek és a betegek prioritást élveznek. Félő azonban, hogy az ilyen járműveket is rakétatalálat érheti, ugyanis a városból kivezető út tele van friss bombatölcsérekkel. Debalcevóben már egy hete nincs se áram-, se gázszolgáltatás, és az élelmiszerkészletek is drámaian megfogyatkoztak.

A Kyivpost értesülései szerint már most is folyamatos támadásnak van kitéve a település, ahol többen is meghaltak. Szemen Szemcsenkó, az ukrán Donbasz Zászlóalj vezetője megerősítette ezeket az értesüléseket, sőt a kijevi lapnak úgy nyilatkozott, hogy Vuhleriszk tele van orosz páncélosokkal és mesterlövészekkel.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez