Már nem csak Nigériában hódít az afrikai Barbie

A Brabie-val mindenkinek baja van. A kislányok kedvencét sok helyen azért kritizálják, mert természetellenes a testalkata, másutt, mert túl kihívóna öltözködik. Afrikában pedig sokaknak túl fehér.

2007-ben egy nigériai vállalkozó, Taofik Okoja, úgy döntött, hogy “letaszítja trónjáról” a világszerte ismert Barbie babát nemcsak Nigériában, hanem egész Afrikában. Bár elterjedt volt a kontinensen, sok gyerek nem tudott azonosulni a fehér bőrű és kék szemű babával, és az afrikai családok is bosszankodtak, hogy nem lehet fekete színben kapni és “szégyenérzetet kelt a gyerekekben a borszínűk miatt”. Ezért Okoja úgy döntött, hogy saját Barbie babát készít, amelynek “Afrika Királynője” nevet adta. A fekete nőkről mintázott – ám a Barbie- testalkatát öröklő –  babák különböző nigériai törzsek tradicionális ruháit és kiegészítőit viselik, így a helyi kislányok sokkal könnyebben tudnak velük azonosulni, mint az amerikai Barbie-val.

„A feladatom az, hogy az Afrika Királynői a bizalom és a magabiztosság jelképei legyenek, amelyek népszerűsítik kontinensünk történelmét,divatját és kultúráját “ – nyilatkozta az ELLE magazinnak Okoya. Az interjú során hozzátette még, hogy sok Barbie baba miatt a saját kislánya is szégyellte származását és ő is fehér bőrű szeretett volna lenni.  Ekkor döntötte el, hogy saját babát készít, ami sok afrikai lánynak okoz majd örömet.

A Reuters szerint Nigériában havonta körülbelül 9000 darabot adnak el a játékból, s jelenleg az afrikai ország játékpiacának 15 százalékát uralja. Az internetes áruházakon – például a Jumián – keresztül már megjelent Európában, az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez