Bálint-nap Irakban: Bagdadban igen, vidéken nem annyira

Bagdad már hetekkel ezelőtt pirosba öltözött: a boltokat ellepték a hatalmas vörös szívek, embernagyságú plüssmacik, virágok. Vidéken azonban más a helyzet: van, ahol a hatóságok árgus szemekkel figyelik, mikor csaphatnak le az erkölcstelen valentinozókra.

Aki járt már ilyentájt a közel-Keleten, az tudja, milyen túlzásokba képesek esni mindenekelőtt az ajándék- és virágboltosok. A járdákon alig lehet járni, ellep mindent a piros özön, és a kirakatokban is egymásba érnek a többnyire plüssből készült cukiságok. Kairóban épp úgy, mint Bagdadban.

Az iraki főváros már két hete pirosba borult – mondja az Al Arabiyának az ottani Al Szumária televízió hírszerkesztőségének vezetője. Aki azért azt sem hallgatja el, hogy nincs mindenkinek ínyére a Bálint nap. Ők bírálják is rendesen a közösségi médiában azokat, akik megülik a szeretet/szerelem ünnepét, pláne most, amikor az ország egyes részein elkeseredett harcok folynak az ISIS ellen. De az irakiak élni szeretnének végre, már eleget szenvedtek – mondja.

IRAQ-LIFESTYLE-VALENTINES

Ezt az életigenlést hozták a hatóságok tudomására akkor is, amikor szilveszterkor az éjszakai kijárási tilalom dacára reggelig az utcákon maradtak – mesél Hameed Qassim. Aztán egy héttel ezelőtt el is törölték a 2003-as amerikai invázió óta érvényben lévő korlátozást Bagdadban.

Buli van most Bászrában is: ott, akárcsak tavaly, virágot ajándékoznak önkéntesek a járókelőknek az Al-Huriya téren és a tengerparti sétányon. Erről már Louay al-Khamisi beszél, egy ottani civil szervezet, a Peace and Love Association vezetője. Az ünneplés már csütörtökön elkezdődött, akkor este 11-ig olvastak fel verseket a város központi terén. Viszont mindez semmilyen médianyilvánosságot nem kap: a hatalomban lévők ugyanis harcolnak az ilyen profán ünnepek ellen, mert nagyon vallásosnak akarják mutatni magukat – mondja. Sok konzervatív muszlimnak a Bálint-nap nem más, mint hivatlan nyugati hatás, ami szemben áll a helyi értékekkel. Pedig a vallás is arról szól, hogy szeressük egymást – érvel al-Khamisi. És hozzáteszi, hogy azért sokan vásárolják meg a piros macikat, lufikat és szív alakú párnákat Bászrában is.

IRAQ-VALENTINE-LIFESTYLE

De nem mindenhol van ez így – meséli az al Arabiyának Haidar Mohammed  a Bagdadtól 370 kilométerre délkeletre fevő Nasszirijából. Ő már 9 éve házas, mégis egy héten át ünnepel most. Otthon, a négy fal között. Szerinte ezt csak a haladó elithez tartozók teszik, a falvakban az imámok szégyenletes eseményként állítják be a Bálint napot. A híres iraki énekes, Husszian Ni’ma, aki ugyancsak Nasszírija szülötte, két évvel ezelőtt egy koncerttel akarta meglepni a várost február 14-én. De megfenyegették, és lemondta az előadást – állítja Haidar.

Hasonló a helyzet Nadzsafban is, 160 kilométerre délre Bagdadtól. A városban különösen erős a vallási hatóságok befolyása, ott van ugyanis a síita iszlám szellemi alapítójának, Ali imámnak a sírja, melyet évente több millió síita zarándok keres föl. Nadzsafban már a hét közepén arra utasította az önkormányzat a rendőrséget, hogy tartsa szemmel a Bálint nappal összefüggő “negatív tevékenységet”. Közleményében a tartományi tanács egyik tagja arra figyelmeztetett, hogy a “Bálint nap megünneplése rossz gyakorlat, sérti a szent város jó hírnevét”.

IRAQ-VALENTINE-DEMO

 

Egy helyi lakos ugyanakkor arról beszélt az Al Arabiyának, hogy a nadzsafi fiatalok is egyre inkább szeretnének szórakozni, hogy legalább egy időre elfelejtsék az országban gyakori erőszakot és pusztítást. Ezért egyre több új ötletet tesznek magukévá, és a boltok is árulnak már szíveket, virágokat. Arra a kérdésre, hogy a hatóság mire célozhatott, amikor rossz gyakorlatról beszélt, azt mondja: a táncot és az ilyenkor szokásos jókívánságokat tartják erkölcstelennek a konzervatívok.

De Bagdadban és még néhány nagyvárosban szerelem van ma a levegőben.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez