Mutasd a fogad, megmondom, mi (ki) vagy! Egy bizarr hobbi nyomában

Jó eséllyel meg tudják mondani, hogy mivel keresed a kenyered, abban a pillanatban, amint kinyitod a szádat. Ezt állítja egy fogorvos házaspár Abu Dhabiban. Kettejüknek több mint 7 ezer kihúzott fogból álló gyűjteményük van.

Alig 13 éve kezdett új hobbiba a most 39 éves dr. Nizar Abdul Rahman, és ehhez később csatlakozott 34 éves felesége, dr. Szimi Nizar is. Kiemelnek egy darabot a gyűjteményükből, és azt mondják: ez a fog itt például egy villanyszerelőé volt. Rámutatnak egy V-alakú bevágásra. Szerintük ez attól van, hogy a villanyszerelők a fogukkal hántják le a burkolatot az eletromos kábelekről.

“Ez meg egy szabóé” – mutat egy másik fogra és annak közepén egy ici-pici kopásra a férj. A szabók gyakran tartják a tűt munka közben a fogaik között. A több mint 7 ezer fog rengeteg történetet mesél. Ázsiai, arab, afrikai és dél-amerikai páciensekét. Nyugati betege még nem volt a házaspárnak.

Nem csak a párod tudja, ha csikorgatod éjjel a fogaidat: a fogfelületen lévő kopások elárulják ezt a fogorvosodnak is – mondja a Gulf News-nak Abdul Rahman, aki kezdő fogorvosként alapozta meg gyűjteményét. Akkoriban sokan kételkedtek a pályakezdő doktor képességeiben. Szépen elrakta hát a kihúzott fogakat, hogy azokkal is bizonyítani tudja: igenis professzionálisan távolította el őket a beteg szájából.

Egy befőttesüvegbe rakta őket, és megmutatta a tamáskodó pácienseknek. A szépen, egészben kihúzott fogak aztán meggyőzték a kételkedőket. Miután a fogak az emberi test legkeményebb részei, évekig megőrizhetők mindenféle tartósítás nélkül. Emlékezzünk csak az anyukák által selyempapírba csomagolt tejfogainkra. Elég egy kis hidrogénperoxidos fertőtlenítés, és már mehet is a kihúzott fog a kollekcióba.

De nem mindegyik. Van ugyanis, aki megőrzi a sajátját, többnyire azért, hogy aztán amulettként használja – magyarázza Rahman doktor. De vannak olyan fogak is, amelyektől önként válik meg a házaspár: medikusoknak adja, gyakorlás céljából.

Vannak, akiknek nagy fogaik vannak. De nem a méret okozza a legtöbb gondot a fogorvosnak, hanem az étkezési szokások – mondja a szakember. A húsimádóknak például keményebbek a fogaik, náluk nehezebb a foghúzás. A gyorsételekkel pont ellenkező a helyzet: ha a táplálkozástudósok nem is szeretik őket, a fogorvosok igen. Azoknak, akik gyorséttermi kaján élnek, van a leggyengébb foguk. Velük a legkönnyebb a dolguk az orvosoknak – magyarázza több, mint 7 ezer kihúzott fogon túl Rahman doktor.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez