“Katar nem támogatja a terroristákat Libiában!”

Ezt hangsúlyozta az Emirátusok Együttműködési Tanácsának főtitkára. Abdellatif al Zayani arra az egyiptomi vádra reagált, mely szerint az iszlamista terrorszervezetek egy részét Katar támogatja Líbiában.

Egyiptom képviselője az Arab Ligában részletesen megindokolta azt, hogy az ország légiereje miért bombázta a dzsihád harcosok állásait Derna városának közelében Líbiában. A dzsihád harcosok ugyanis, akik nemrég letették a hűségesküt az önjelölt Kalifának, kivégeztek 21 egyiptomi kopt keresztény állampolgárt. Egyiptom képviselője arra is célzott, hogy a fanatikus iszlamista terrorszervezetek egy része támogatást kap Katartól. Ez a vád nem igazán új, hiszen Kairóban Murszi elnök bukása után Katart egyértelműen a Muzulmán Testvériség egyik fő támogatójának nevezték. Az Al Dzsazira televízió három munkatársat bebörtönözték Egyiptomban. Az Al Dzsazira a katari emír által támogatott televízió, mely igen népszerű az arab világban. Nemrég Sziszi elnök utasítására az Al Dzsazira két újságíróját, akik külföldi állampolgárok voltak, elengedték és kiutasították Egyiptomból.

Sziszi elnök nemzetközi fellépést sürget a líbiai káosz felszámolására. Egyiptom attól tart, hogy határai mentén olyan terrorista hálózat alakul ki, mely nemcsak Afrikát, de Európát is fenyegetheti. Líbia ellen korábban a francia fegyveres erők távozó vezérkari főnöke javasolt nemzetközi katonai akciót a terrorista hálózatok felszámolására, de ezt a nagyhatalmak elutasították. Az USA és a meghatározó európai országok ma sem támogatnak egy katonai intervenciót Líbiában, mert politikai rendezés híján a káosz nem számolható fel az észak-afrikai országban, mely Kadhafi 2011-es bukása után fokozatosan a darabjaira hullott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez