Először van nyíltan biszexuális kormányzó az Egyesült Államokban

Letette az esküt Kate Brown, ezzel immár hivatalosan is ő Oregon állam kormányzója. Brown azután örökölte meg a pozíciót, hogy a tavaly megválasztott John Kitzbaher múlt héten lemondott.

Kitzbaher az élettársával kapcsolatos sorozatos botrányok miatt távozott. Barátnőjéről legutóbb az derült ki, hogy politikai befolyását és a kormányzói hivatalt használta pénzügyi haszonszerzésre. Az ügyben állami és szövetségi nyomozás is indult, a korábban igen népszerű kormányzó pedig a nagy nyomás hatására lemondott.

Mivel Oregonban nincs helyettes kormányzói poszt, ezért helyét Brown vette át, aki 2009 óta volt államtitkár. Elődjéhez hasonlóan szintén demokrata, és az állam politikai életében ismert személyiség. 17 évig dolgozott a törvényhozásban mielőtt államtitkár lett. Régi vágású demokratának tartják, aki kiáll a szakszervezetek mellett, és nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek. Kitzbaher vele ellentétben híres volt arról, hogy hajlandó kompromisszumot kötni a republikánusokkal. Brown viszont a legtöbb kérdésben aligha fog engedni az állami törvényhozás kisebbségben lévő pártjának.

Oregon első embere a következőket mondta beiktatása kapcsán: „Rengeteg feladat áll előttünk, de kész vagyok belevágni a munkába. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy nem túl szerencsés körülmények között jutottunk el eddig a pontig. Nem is olyan régen még meg sem gondoltuk volna, hogy ez bekövetkezhet, most mégis itt vagyunk. Oregon az utóbbi időben negatív kontextusban került be az országos hírekbe. A mai naptól a célom az, hogy ezen változtassak.” – ezzel is utalt a kormányzói hivatal tekintélyének helyreállítására.

Az állam új vezetője a második nő, aki betölti a tisztséget Oregonban, és az első nyíltan biszexuális kormányzó az ország történetében. Kitzbaher ciklusa négy évre szólt, de jövőre választásokat kell tartani, ahol eldől majd, hogy a fennmaradó időszakot is Brown fogja-e kitölteni.

(Fotó: Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez