Jordán rapper perelte be Netanjahuékat lopásért

Durvul az izraeli választási kampány. Bíróságra vitte egy jordániai hip-hop banda, hogy az izraeli kormányfő és pártja, a Likud engedély nélkül használta egyik dalát a választási videójához.

Firasz Sehadeh, a Turabyeh együttes alapítója a hét elején be is nyújtotta a keresetét Haifában – közölte a Reuters hírügynökséggel a zenészek ügyvédje. Azt mondta: kliensei megdöbbentek a Likud “szégyentelenségén és nyíltszíni lopásán”. Az izraeli miniszterelnök és pártja nem kommentálta a történteket.

A Gorbeh (Elidegenedés) című dal egy 40 másodperces klippen tűnik fel, amelyet Benjamin Netanjahuék a napokban tettek ki a YouTube-ra.

A címe az, hogy Mi vagy ők, ISIS-változat, és négy, az Iszlám Állam fegyveresének öltözött ember hajt benne egy kocsiban egy sivatagi területen. Egyszer csak a sofőr megáll, és azt kérdezi héberül, arab akcentussal a mellette álló kocsi vezetőjétől, hogy  “Hogy jutunk el Jeruzsálembe, testvér?”. Az izraeli sofőr azt válaszolja, “Forduljatok balra.”

Az üzenet az, hogy ha a balközép koalíció legyőzi Netanyahu pártját a március 17-i parlamenti választásokon, akkor az ISIS veszi át a hatalmat – így dekódolja a videót az ynetnews izraeli hírportál. Sehadeh azt mondja: a múlt hét végén egy barátjától hallott a klippről, még aznap, amikor az kikerült az internetre. “Sokkolt ez az őrültség, mi az ISIS ellen vagyunk, és Izrael ellen is” – közölte Spanyolországból a Reuters-szel.

A bírósági keresetben az áll: a klipp azt sugallja, hogy az együttes támogatja az Iszlám Államot, és ezzel megtorlásnak teheti ki a zenészeket azok oldaláról, akik ellene vannak az ISIS-nek. Az, hogy egy izraeli jobboldali párt használja fel a dalukat kampányvideójában, szintén sok rajongójukat riaszthatja el – állítja a jordán muzsikus.

A Turabyeh-nek négy tagja van: hárman közülük Jordániában élő palesztin menekültek leszármazottai, A királyságban több millió palesztin menekült él, a dal az ő politikai eiidegenedésükről szól, és arról a vágyukról, hogy visszatérhessenek a szülőföldjükre – mondja az együttes vezetője.   .

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez