Illusztris vendégekkel nyitotta meg kapuit a IV. Afrika Expo és Vásár

Negyedik alkalommal ad otthont a Hungexpo Budapesti Vásárközpont A Pavilonja a Globoport Afrika Expo és Vásárnak. A vasárnap estig tartó rendezvény ünnepélyes megnyitóját csütörtök délután, illusztris vendégek társaságában tartották.

Elsőként Szilasi Ildikó Hermina Afrika-szakértő és az Expo megálmodója köszöntötte a megjelenteket, majd emlékeztetett mindenkit arra, hogy a relatíve nagy földrajzi távolság ellenére itt Magyarországon is van közünk Afrikához. Az előttünk álló négy nap remek lehetőséget biztosít arra, hogy még többet tanuljunk erről a gyönyörű kontinensről és lakóiról, kultúrájáról.

A megnyitó vendégei, akik már délelőtt 10 órától körbenézhettek a kiállítás standjai között, rögtön egy kis ízelítőt is kaphattak az afrikai, pontosabban a szenegáli mozgáskultúrából, hiszen a Mbaye Ndiaye vezette Afromagic együttes ritmusaira a szenegáli Daniel Sorano Nemzeti Színház táncosa, Abdoul Camara tartott akrobatikus táncbemutatót.

Kembe Sorel-Arthur, a nyitóünnepség műsorvezetője viccesen meg is jegyezte, hogy 18-19 éves korában talán ő is képes lett volna hasonló kunsztok bemutatására. Most viszont inkább felkonferálta a rendezvény afrikai fővendégét, Hanna Tetteh ghánai külügyminiszter asszonyt, aki ezer szállal kötődik Magyarországhoz, hiszen Szegeden született. A nyugat-afrikai ország politikusa háromnapos látogatásra érkezett hazánkba. Az Afrika Expón többek között felhívta a figyelmet arra, hogy néhány afrikai ország az elmúlt öt évben világviszonylatban is a legnagyobb gazdasági növekedést produkálta.

Afrika tehát egy feltörekvő, dinamikus földrész, ahol tehetséges, tanult emberekre van szükség ahhoz, hogy közösen egy más kontinenst teremthessünk. Afrika ugyanis már nem az a hely, amely csak a nyersanyagokat (olajat, gyémántot, kakaót) akarja exportálni, hanem befektetőket, partnereket keres ahhoz, hogy valóban kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket.

Ebben pedig hazánknak is jelentős szerep juthat, nem szabad megriadnunk a nyelvi nehézségektől, hiszen ahogy arra külügyminiszter asszony is rámutatott, egyetlen afrikai ország sem volt török gyarmat, ma mégis Törökország számít az egyik legnagyobb befektetőnek a kontinensen.

Hanna Tetteh után Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, a rendezvény magyarországi fővédnöke lépett a mikrofon elé, és elmondta, hogy Afrika a jövő, éppen ezért Magyarország számít Afrikára, remélhetőleg Afrika is számít Magyarországra.

Ennek érdekében a minisztérium az utóbbi években erősítette jelenlétét a kontinensen. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ghánai képviselete tavaly nyitott meg, de remélhetőleg hamarosan hivatalos külképviselet is létesül majd Accrában. Az viszont már biztosra vehető, hogy Addisz-Abebában még idén megkezdi működését Magyarország ottani nagykövetsége, mint ahogy az is nyílt titok, hogy a mintegy ezer, jelenleg is hazánkban tanuló afrikai diákot újabb négyszáz követheti nemsokára a Stipendium Hungaricum államközi egyezményeinek részeként.

Szintén a minisztérium invitálására érkezett hazánkba Amadou Kebe, a szenegáli külügyminisztérium közigazgatási államtitkára is, aki reméli, hogy ez a látogatás segít megújítani azokat a diplomáciai és üzleti kapcsolatokat, amelyek a 60-as években már fennálltak a két ország között.

Legvégül Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke, az Expo főszponzora buzdított arra mindenkit, hogy az utóbbi idők negatív eseményei ellenére jobban figyeljenek oda erre a kétarcú földrészre. Afrikát ugyanis a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság sem döntötte recesszióba, és bárki olyan számára szélesre tárja kapuit, aki mélységében is hajlandó felfedezni szépségeit és a benne rejlő lehetőségeket.

A IV. Afrika Expo és Vásár kapui vasárnap estig állnak nyitva az érdeklődők előtt, akikből Szilasi Ildikó reményei szerint közel ötvenezren látogatnak majd ki a rendezvényre a négy nap alatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez