Iszlám gárdisták adták vissza a szent könyvet az iráni zsidóknak

A Tóra-tekercset a forradalom ünnepén az iráni parlament zsidó képviselőjének jelenlétében helyezték el a zsinagógában.

A hírt az iráni Fars hírügynökség kürtölte világgá: az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoksága alá tartozó Baszídzs (önkéntes rendőrség) juttatta vissza az ellopott Tóra-tekercset a sírázi zsidó hitközségnek. A hír szerint egy több száz éves, nagy tiszteletben álló szent könyvről van szó, amelyet korábban loptak el. Azt, hogy hogyan jutottak a Tóra nyomára, és hogyan szerezték vissza azt a muszlim önkéntesek, nem részletezik. Azt viszont megtudjuk, hogy február 11-én, a forradalom ünnepén, ünnepélyes keretek közt adták át a sirázi zsidóknak.

Hasszán Róháni elnök vallási és nemzeti kisebbségekkel foglalkozó köülönmegbizottja ez alkalomból kiadott közleményében ismét hangsúlyozza, hogy az iszlám köztársaság minden vallást tiszteletben tart, és nem engedi, hogy hitéért bárkit is meghurcoljanak.

Izrael után Iránban él a Közel-Kelet legnagyobb zsidó közössége – bár a forradalom után sokan elhagyták az országot, ma is mintegy 25 ezer főre teszik az iráni zsidók számát. Bár az iszlám köztársaság Izraellel nincs jó viszonyban, az iráni zsidók háborítatlanul élnek – szabadon gyakorolják vallásukat, sőt parlamenti képviseletük is van. Hasszán Róháni elnök megválasztása óta több gesztust is tett az iráni zsidó közösség felé – nemrég avatták fel például az irak-iráni háborúban elesett zsidó hősök emlékművét.

Az Ynet izraeli hírportál iráni ügyekben illetékes szakértője ugyanakkor “a nyugati médiának szánt propagandaakciónak” minősítette a hírt.

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez