Alkotmányellenes az életvitelszerűen autóban alvást tiltó Los Angeles-i jogszabály

A több mint harminc éve életben lévő törvény a szövetségi fellebbviteli bíróság döntése szerint sérti az alkotmányt, mert diszkriminatív a hajléktalanokkal és a szegényekkel szemben.

Az 1983-ben életbe lépett Los Angeles-i jogszabály megtiltotta, hogy az emberek otthonkén használják járműveiket akár csak egy estére, vagy napról napra. A szövetségi fellebbviteli bíróság szerint azonban a törvény alkotmánysértő volt. A bírók ítélete szerint a törvény szövege túl tágan volt megfogalmazva, és nem tette egyértelművé, hogy milyen cselekedet számít törvénysértőnek, így “ártatlan viselkedéseket tesz bűnné”.

A bíróság négy ember ügyét vizsgálva hozta meg döntését, akiket Venice környékén tartóztattak le Los Angeles-i rendőrök, akik egy hajléktalan ellen küzdő egység tagjai voltak, és úgy ítélték meg, hogy a járműveikben található tárgyak arra utalnak, hogy életvitelszerűen élnek autóikban.

Az indoklásban a bírák feltették a kérdést: illegális-e enni egy autóban, vagy hálózsákot tartani benne, esetleg konzerveket, vagy könyveket, illetve autóban ülve kivárni az eső végét, vagy mobiltelefonon beszélni. “Ezek mind olyan cselekedetek, amelyeket a vádlottak elkövettek, amikor a jogszabály megsértése miatt letartóztatták őket” – közölte a bíróság.

A Los Angeles-i ügyészség az ítélet után közölte, hogy nem fellebbeznek a döntése ellen, így jogszabály hatályát is vesztette. Az ügyészség most egy olyan új jogszabály kialakításába kezd, amely tiszteletben tartja a hajléktalanok jogai és szükségleteit, és egyben megvédi a Los Angeles-i lakosok életminőségét is.

A bíróság az ítélet indoklásában nem közölte, hogy a város minként tudná alkotmányossá tenni a jogszabályt. Ugyanakkor kijelentették, hogy nem tilthatják el a kizárólag csak hajléktalanokat és a szegényeket olyan cselekedetektől, amelyeket minden más állampolgár is megtesz az autójában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez