Lezuhant egy ENSZ-helikopter Észak-Maliban, hollandok haltak meg

Az ENSZ mali békefenntartó missziójának egyik Apache harci helikoptere zuhant le Gao közelében. A szerencsétlenségben a helikopter kétfős személyzete életét veszítette.

A harci helikoptert a holland hadsereg bocsátotta az ENSZ mali békefenntartó missziójának (MINUSMA) a rendelkezésére. Azt azonban még nem tudni, hogy mi okozta a helikopter vesztét. A holland fegyveres erők parancsnoka, Tom Middendrop tábornok csupán annyit közölt, hogy vizsgálatot folytatnak, de részleteket már nem mondott. Közben a holland miniszterelnök „tragikus incidensnek” nevezte a szerencsétlenséget és a kéttagú holland személyzet halálát.

A MINUSMA békefenntartó misszió 2013 óta működik Észak-Maliban, hogy megakadályozza a radikális iszlamista terrorszervezetek és a helyi tuareg lázadók újbóli térnyerését a térségben. Hollandia 450 katonával járult hozzá a misszió felállításához és eddigi tevékenységéhez. A most lezuhant Apache helikopter is a holland fegyveres erők tulajdonában volt.

Gao az egyik legnagyobb és legfontosabb város Észak-Maliban. A térség jelenleg is az egyik legveszélyesebb az országban, ahol rendszeresek a különböző terrorista támadások a helyi lakosok és az itt szolgáló kéksisakosok ellen. Legutóbb rakétákkal lőtték az ENSZ bázisát, ami három ember életét követelte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez