Lincselés Kabul belvárosában

Egy elmebeteg fiatal nő elégette a szent Koránt, ezért a feldühödött tömeg agyonverte, majd a Kabul folyó partján felgyújtotta a holttestet. A rendőrség oltotta el a tüzet, a 27 éves Farkhounda meghalt.

Mindez Kabul belvárosában történt egy híres mecset közelében- erősítette meg a főváros rendőrkapitánya, aki igen szerencsétlen ügynek minősítette az esetet. A szent Korán elégetése istenkáromlásnak számít a saría szerint, és Mohamed próféta szigorú törvénye ezt halállal bünteti. Korábban, amikor a tálibok voltak hatalmon Afganisztánban, akkor rendszeresek voltak az ilyen lincselések, melyek elsősorban védtelen szegény nőket értek. A mecsetek fanatikus imámjai tüzelték fel a tömeget, amely azután borzalmas kegyetlenséggel végzett az “istenkáromlóval”. Afganisztánban vidéken és a szomszédos Pakisztánban ma is gyakori a hasonló népítélet, de Kabulban ilyenre már nagyon régóta nem került sor. Afganisztán fővárosát tavaly hagyta el a NATO erők nagy része, és azóta fokozódott a tálibok befolyása.

A szülők szerint a szerencsétlen áldozat 27 éves volt, és 16 éve elmebeteg. Nyilván nem szándékosan gyújtotta meg a szent Korán egy példányát. A rendőrség szigorú vizsgálatot ígért, négy embert már le is tartóztattak. A lincselésben ennél jóval többen vettek részt. Előtte és utána a mecset körül több ezer ember tiltakozott, és éltette Allahot. A lincselést a rendőrök tétlenül nézték Afganisztán fővárosának, Kabulnak belvárosában egy híres mecset mellett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez