Lehetőségek és kihívások Délkelet-Ázsiában – ASEAN szakmai fórum a BKIK-ban

Indonézia, valamint Vietnam magyarországi nagyköveteinek közreműködésével rendezett szakmai fórumot a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ASEAN Szakmai Osztálya. A rendezvényen a térség üzleti és befektetési lehetőségei iránt érdeklődők betekintést nyerhettek a két távol-keleti ország és hazánk kapcsolatába, valamint praktikus tudnivalókkal gazdagodhattak az ASEAN országok gazdasági céljairól és ambícióiról.

A szakmai fórum azt a célt tűzte ki maga elé, hogy tájékoztassa az Indonézia és Vietnam iránt érdeklődő vállalkozásokat a sikeres piacra lépéshez szükséges tudnivalókról és az üzleti lehetőségekről. A nagyköveti köszöntőbeszédek után dr. Magasházi Anikó, a BKIK XXV. ASEAN szakmai osztályának vezetője mutatta be a mintegy 600 millió lakost tömörítő, tíz országot magába foglaló államszövetséget, amely tulajdonképpen egy alulról felfelé építkező szerveződés, és az EU-hoz képest sokkal gyorsabb ütemben tudta megvalósítani a tagállamok közötti integrációs folyamatot. Ehhez persze elengedhetetlen volt a közös gazdasági érdekek felismerése, hiszen még a 250 milliós lakosú Indonézia is képtelen önállóan érvényesíteni érdekeit a világgazdaságban.

Indonézia pedig Ázsián kívül is újabb piacokra próbál betörni. Erre mutatott rá Hikmat Rijadinak, az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ igazgatójának (ITPC) előadása is, amelyből megtudhattuk, hogy világszerte húsz ITPC működik, ezek egyike Budapesten. A magyar főváros ugyanis Rijadi úr véleménye szerint is kapuként szolgálhat a többi kelet-európai, vagy, ahogy ő hívja őket – utalva ezen országok nemrégiben bekövetkezett európai integrálódására – az új európai országok és azok piacai felé.

Vietnammal viszont már több mint fél évszázados kapcsolat köti össze hazánkat – árulta el dr. Botz László, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság elnöke. Ez a kapcsolat ráadásul új erőre kapott Áder János köztársasági elnök novemberi, Vietnamban tett látogatásával, hiszen egy államközi egyezménynek köszönhetően ezentúl évente 100 vietnami felsőoktatási hallgató érkezhet hazánkba, hogy itt folytathassa tanulmányait, de több testvérvárosi kapcsolat kiépítésére is sor kerülhet a közeljövőben a két ország között.

(Fotó:Konkoly-Thege György)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez