Tömeges gyilkosságok – Irak amerikai segítséget kér

Több mint 50 embert végeztek ki Irak-szerte pénteken. Ezúttal nem a kormány, hanem fegyveres csoportok. Az áldozatokat elrabolták otthonaikból, hogy aztán a hozzátartozók már csak a holttestüket találják meg Bagdadban és a szunniták lakta vidékeken, így például Ninivében vagy Kirkukban.

Irakban attól tartanak, hogy az erőszak olyan magasra csaphat, mint a 2006-2008 közti felekezeti gyilkosságok idején volt. Pénteken reggel például 18 halottra bukkantak Bagdadtól északra: köztük két törzsfőnökre, négy rendőrre és a hadsereg egyik ezredesére. Mindannyiuakat fejbe és mellbe lőtték – mondják rendőrségi és egészségügyi források. Holttestüket órákkal a kivégzés után találták meg.

Alig néhány nappal korábban 19 hullát fedeztek fel Bagdad különböző kerületeiben. Nyolc áldozatnak még mindig be volt kötve a szeme, hat pedig a csatornában feküdt. Egyedül az elmúlt héten 200, az idén összesen pedig 6 ezer embert gyilkoltak meg Irakban. Bagdad nemzetközi segítséget kér a militánsok, különösen az al Kaida ellen.

Nuri al-Maliki kormányfő minapi washingtoni útján a hírszerzési adatok aktívabb cseréjét sürgette. És azt is, hogy ideiglenesen telepítsenek új fegyverrendszereket az országba a fegyveres csoportok felszámolásához. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a héten elítélte az erőszakhullámot, és segítséget ígért Bagdadnak.

A kivégzés fegyverével azonban nem csak a militánsok élnek, hanem a kormány is. Mégpedig egyre gyakrabban és “hivatalosan”. Erről itt olvashatnak részletesen: http://keletport.hu/index.php/politika/114-irak/168-szaddam-ota-nem-volt-ennyi-kivegzes-irakban

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez