Ezer rab kiengedését követelik 12 apácáért cserébe Szíriában

 

Egy magát Szabad Kalamun Zászlóaljnak nevező lázadó csoport beismerte, hogy elrabolt 12 apácát: azt mondja, azért, hogy kikényszerítse ezer, a kormány által bebörtönzött szíriai rab kiengedését. A rabok is nők, egytől egyig.

A lázadók szóvivője azt közölte egy pánarab újsággal, hogy az apácák biztonságban vannak, de addig foglyok maradnak, amíg Damaszkusz nem teljesíti a követeléseiket. Ezek között pedig első helyen a rabok kiengedése áll. Az igényeiket a Vatikánon keresztül hozták nyilvánosságra, miután műholdas kapcsolatot létesítettek az egyházi állammal. Azt mondják, a követeléseket közösen fogalmazták meg az al Kaidához kötődő Nuszra Fronttal.

Az apácákat, néhány gondjukra bízott árvával együtt hétfőn hurcolták el a Mar Takla kolostorból, amikor a felkelők heves harcok után visszahódították a kormányerőktől a Damaszkusztól északra fekvő ősi keresztény falut, Málulát. Kezdetben nem is volt világos, mi történt: sokan úgy gondolták, az összecsapások miatt ürítették ki a kolostort, és vitték biztonságos helyre a lakóit. De mára már nem csak az vált nyilvánvalóvá, hogy elrabolták őket, hanem az is, hogy egy földalatti helyen tartják fogva az apácákat, akik hiába kérik, hogy vigyék át őket egy keresztény házába a közeli Jabrunban. Erről mindaddig nem lehet szó, amíg a követeléseiket a kormány nem teljesíti – közölték az iszlámisták.

Közben az ügyvivő kormányfő, Nadzsib Mikati ma felhívta a görög ortodox pátriárkát, X. János Jazigit, és együttérzését fejezte ki a történtek miatt. Azt mondta, reméli, hogy sikerül kiszabadítani az apácákat, a korábban elrabolt püspökökkel együtt. És hogy elutasítja az ilyen szörnyű bűntényt, amelynek semmi köze nincs az iszlámhoz vagy bármilyen spirituális értékhez. Ezek az apácák az egész életüket árva gyerekek felnevelésének, szegényeknek és a szükséget szenvedőknek szentelték, távol kellene őket tartani a politikai konfliktusoktól – mondta. Szerinte a vallási helyeket meg kell védeni a hadművelektől.

A szíriai keresztények eddig igyekeztek kívül maradni azon a felekezeti konfliktuson, amely a szunnita többséget állítja szembe az alavita kisebbséggel, de sokan tartanak közülük a keményvonalas iszlámisták megerősödésétől.

A libanoni határ közelében, ahol az apácákat elrabolták, az iszlámisták azért folytatnak hadjáratot, hogy megszerezzék az ellenőrzést a létfontosságú Damaszkusz – Homsz autópálya felett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez