Nézzük meg, hogy laknak a dzsihádisták Szíriában

Nincs ötcsillagos szent háború. Ezt mondja az a brit fiatal, aki egy videót tett ki vasárnap a Youtube-ra arról, hogyan laknak és élnek a dzsihádisták a háborús Szíriában.

A videót a Rawat al-Tawheed, a brit harcosok csoportja rakta ki. A tagok az egyik legradikálisabb iszlámista szervezetben, az Iraki és Szíriai Iszlám Államban harcolnak a londoni Telegraph szerint. A képsor olyan, mint az MTV-n futó Cribs sorozat szürreális változata. Egy magát Abu Abdullahnak nevező fiatal férfi vezet végig bennünket olyan helyiségeken, amelyek vélhetően egy elhagyatott házban vannak.

A kamera bevisz bennünket egy szobába, ahol az elbeszélés szerint hét mudzsahedin, vagyis harcos lakik, akik habszivacs matracokon alszanak a földön, miközben a Kalasnyikovok készenlétben várnak a falnak támasztva. Csak alapdolgok vannak, mondja a fiatal férfi, legtöbbször még áram sincs. Azt állítja: azért csinálta meg a videót, hogy cáfolja azokat a szintén Szíriában harcoló és szintén brit fiatalokat, akik azt terjesztik, hogy ötcsillagos luxusban élnek a harcosok.

“Ma megmutatnám nektek, mi az igazság. Sok mendemonda kering arról, hogy a dzsihádisták villákban laknak, a szekrényeik tömve vannak édességekkel. De Istenre esküszöm: semmi ilyen nincs. Ez nem az ötcsillagos életmód, amiről mások mesélnek. Ez a bojler például nem is működik. Csak hideg vízünk van.”.

Aztán Abu Abdullah, terepszínű ruhában és símaszkkal a fején mutat néhány iPhone-t a földre dobálva. Azt mondja, ezek állandóan a töltőn vannak, hogy amikor mégis van áram, töltődni tudjanak. Rámutat egy Apple Mac-re, azt mondja, azon “dolgoznak”. Mutat néhány nyugati cikket is, testradírt például meg Tabasco szószt, és hőszigetelő dzsekit, a hideg éjszakákra.

{youtube}6_u9bPDcjug{/youtube}

Abu Abdullah korábban már több YouTube videóban is feltűnt: arra próbálta rábeszélni a brit muszlimokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk Szíriában. A mostani videót azzal promózza: Abu Abdullah elmondja, hogy is mennek a dolgok valójában. A Rayat al-Tawheed, vagyis Isten zászlaja azt állítja magáról, hogy az ISIS angol nyelvű médiacsatornája. Azé az ISIS-é, amely korábban az al Kaidához tartozott, de aztán a nemzetközi terrorszervezet megtagadta. És amely fundamentalista filozófiáját és életstílusát rá akarja kényszeríteni az általa ellenőrzött területek lakóira éppen úgy, mint a többi szíriai lázadócsoportra.

A Scotland Yard nemrégiben azt közölte, hogy Nagy-Britanniában az idén már 16 embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával azok közül, akik segítették a Szíriában harcoló brit dzsihádistákat, vagy éppen harcolni indultak volna az arab országba. Tavaly egész évben 24 ilyen eset volt. A brit titkosszolgálatok szerint az elmúlt két évben körülbelül 400 fiatal ment Nagy-Britanniából harcolni Szíriába. Közülük mintegy 20-an vesztek oda, az egyikük, egy tizenéves a múlt héten

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez